– Jeg synes Coop her villeder kundene – jeg har aldri noen gang opplevd at en dominerende kjede forsøker å frata konkurrenten førsteplassen som billigst, sier Tor Erik Aag, kommersiell direktør i Oda, til Nettavisen.

Uttalelsen kommer etter at Extra erklærer seg som Norges billigste lavpriskjede i nett- og radioreklamer. Oda vant VGs pristest av julevarer. Konkurrenten Extra kom på andreplass. Men i annonsene til Extra-kjeden reklameres det med at de kom best ut i testen.

– Extra gjemmer seg bak et forbehold der de skriver at de er landsdekkende i annonsene sine. De kunne skrevet at de var billigst i den halvdelen av landet der Oda ikke leverer matvarer, sier Aag.

Les hvordan Extra svarer på påstandene lenger ned i saken.

– Skaden har allerede skjedd

– Det er ganske åpenbart at dette er en villet villedning, med ønske om å skape et inntrykk om at det er noen andre enn Oda som har de billigste julevarene, sier Aag.

– Oda er ikke en landsdekkende lavpriskjede. Extra har vel derfor som landsdekkende lavpriskjede belegg for å si at de er Norges billigste. Hvordan kommenterer du det?

– De gjemmer bort hovedbudskapet, og gir inntrykk av at Extra er billigst. Det er ikke så mange flere kunder i Norge som har Extra i handleavstand, enn kunder som kan handle hos Oda.

Aag understreker at Oda aldri ville sagt at de var billigst hvis de kom på andre plass i en pristest.

Han forteller at de har tatt kontakt med Coop, men at dagligvareaktøren ikke har endret reklamebudskapet sitt.

– De har ikke endret markedsføringen. Skaden har allerede skjedd. Coop har lurt kundene, og de har gjort det med viten og vilje som én av de store aktørene i dagligvarebransjen, sier han, og påpeker:

– Oda har vunnet VG to av de tre siste gangene, og hatt lavere priser enn Extra, og det gjør dette ekstra usjarmerende.

Extra: – Vi er den billigste landsdekkende lavpriskjeden

Kjededirektør i Extra, Daniel Kyrre Pedersen, sier at Extra kommer best ut i VGs matbørs i desember, og er den billigste landsdekkende lavpriskjeden.

Slik svarer han på kritikken fra konkurrenten:

– Oda er ikke landsdekkende, og de øvrige landsdekkende lavpriskjedene havnet bak Extra i testen. Vi fastholder derfor at med referanse til VG-børsen kan vi si at vi er Norges billigste landsdekkende lavpriskjede, sier Pedersen, og legger til:

– Når det er sagt gjør vi alltid løpende vurderinger av våre kampanjer, og i dette tilfellet har vi allerede gjennomført enkelte justeringer i det visuelle uttrykket.