Rasha Ahmed (30), Mohanad Abdelhay (35) og deres fem sønner kom til Sarpsborg som sekundærflyktninger i juni i år. De flyttet fra den lille kommunen Balsfjord, som har 5.000 innbyggere og ligger i Troms og Finnmark fylke.

Nå er Monahad i 100 prosent jobb og Rasha går grunnskole. Begge drømmer om å jobbe innen helse.

– Jeg har utdannelse som sykepleier fra hjemlandet mitt, men den er ikke gyldig i Norge. Jeg prøvde å få skoleplass i år, men det gikk ikke, så jeg jobber fram til jeg får det. Drømmen er å jobbe som sykepleier i Norge også, for jeg trives veldig godt med det yrket, sier Mohanad til Sarpsborg Arbeiderblad.

Mohanad har tre jobber; i Storpartner, KB og Foodora. Han er en av få sekundærflyktninger som lykkes med å få seg jobb når de kommer til Sarpsborg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Som SA skrev tirsdag, frykter flere kommunetopper at den høye tilflyttingen av sekundærflyktninger skal knekke kommuneøkonomien, blant annet fordi flertallet har behov for mye hjelp av kommunens tjenesteenheter.

– Når det gjelder dem som flytter, så hadde det vært veldig hyggelig om alle som flytter hit, flytter hit fordi her er det jobb å få. At man flytter fra noe dårlig til noe bedre. Men dessverre er det ikke noe stort arbeidsmarked her, så flertallet kommer hit til arbeidsledighet. Mange flytter ene og alene for å komme nærmere slekt og venner, og på grunn av økonomi og klima, sier Flemming Johnsen, rådgiver mangfold, inkludering og likeverd, til SA.

Kom raskt i jobb

Da fembarnsfamilien kom til Sarpsborg, flyttet ingen av dem direkte til jobb. Monahad var derimot veldig klar på at han ønsker å jobbe.

– Jeg forhørte med meg folk jeg kjenner her og spurte om de visste om en jobb for meg. Det tok ikke lange tiden før jeg fikk napp, sier han.

Både Monahad og Rasha er tydelige på at de aller fleste kan jobbe, så lenge man er frisk.

– Hvis du vil ha jobb, så får du det til, sier Rasha bestemt.

– Ja, så lenge man er frisk som en fisk, så kan man jobbe, legger Mohanad til.

Bedre livskvalitet

For Mohanad og familiens del var det ikke noe tema å bli værende lengre enn nødvendig i Balsfjord. En av sønnene hadde nemlig en vanskelig periode i den nordlige kommunen.

– Jeg klarte ikke å gå på skole eller å jobbe når han hadde det så tøft, det var ikke mulig for meg, forteller Mohanad.

– Vi prøvde å få hjelp, men vi fikk aldri den hjelpen vi mente sønnen vår trengte, tilføyer Rasha.

Begge forteller at livskvaliteten har blitt bedre for samtlige familiemedlemmer etter at de pakket flyttelasset og kom til Sarpsborg.

– Nå kan jeg jobbe masse. Når kona mi og barna mine er trygge, er det lett for meg å jobbe, sier han og smiler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trives i Sarpsborg

Fembarnsfamilien bosatte seg først i Skjeberg, men fant raskt ut at hverdagslogistikken ble utfordrende med barn på skole i Skjeberg, barn i barnehage og Rasha på skole i Sarpsborg sentrum, og Monahads jobb som er delvis i sentrum og i Moss.

– Vi var veldig glade da vi fant dette huset og fikk leie her. Det ble ledig på kort varsel, så en periode betalte vi husleie både her og i Skjeberg, forteller Mohanad.

Også barna trives i sin nye hjemby. Eldstemann Sanad har fått mange nye venner og har blitt stor supporter av Sarpsborg 08.

– Jeg har masse venner og trives veldig godt på skolen. Jeg har også vært og sett på 08 to ganger, forteller han stolt.

– Kan aldri dra tilbake

Både han og Rasha er opprinnelig fra Sudan, men er oppvokst i Libya etter at foreldrene deres måtte flykte fra Sudan da de var helt små.

– Jeg kan aldri dra tilbake til Sudan. Det er altfor farlig for både meg og familien min, så FN hjalp oss med å komme til Norge, sier Mohanad.

Han er derfor glad for at familien har funnet tryggheten i Sarpsborg. For første gang på lenge føler de seg hjemme.

– Sarpsborg er en utrolig fin by. Vi har det kjempefint her, smiler Rasha.

Mohanad nikker enig og tilføyer:

– Det er også veldig mye mindre rasisme her. Folk er mer åpne og inkluderende i Sarpsborg og vi er veldig glade for at vi kom hit.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utfordrende situasjon

At nettopp Sarpsborg ble stoppested for familien, var også en ren tilfeldighet.

– Jeg besøkte en venn som bodde i Sarpsborg. Da var jeg også innom Fredrikstad og Drammen, men likte meg best i Sarpsborg, så da valgte vi det, forteller Mohanad.

Men de er langt ifra de eneste sekundærflyktningene som velger seg Sarpsborg når et nytt liv skal etableres.

Ifølge Johnsen i Sarpsborg kommune, kommer veldige mange av flyktningene som opprinnelig er bosatt i andre kommuner, og da gjerne bygder nord eller vest i landet, til Sarpsborg når de har mulighet til å flytte på seg.

– Sarpsborg er jo allerede bortimot på toppen av alle de statistikkene du helst vil være på bunn av, som for eksempel levekårssituasjoner og lignende, og når mange velger å flytte til vår region som allerede har store problemer, så vokser de seg større dersom de ikke kommer i jobb eller utdanning, sier Johnsen.

Revideres neste år

Han er likevel klar på at han selv hadde gjort det samme, dersom rollene var byttet om.

– Hvis vi hadde snudd verden på hodet og jeg måtte flykte til et annet land og hadde blitt plassert på bygda, så hadde jeg også desperat gjort det jeg kunne for å flytte dit andre jeg kjente bodde. Så dette er ikke en individkritikk, men heller en beskrivelse av en situasjon som er utfordrende, sier Johnsen.

Kommunenes inntektssystem skal revideres neste år. 1. juni er datoen for når utvalget som er satt ned skal levere sin utredning til Kommunal- og moderniseringsminister Bjørn Arild Gram.

Da håper kommunen at fordelingen skal bli mer rettferdig, slik at kommuner med høy tilflytting av sekundærflyktninger skal kompenseres bedre enn i dag.

– Det kommer til å bli en politisk dragkamp, men vi skal ikke gi oss. Jeg skal være her i to år til og jeg skal kjempe for et mer rettferdig system de to årene, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Les også

Selvfølgelig skal flyktninger få bosette seg der de vil

Les også

Kommunetopper frykter at disse flyktningene fører til økonomisk ruin for Sarpsborg