Onsdag uttalte kommuneledelsen på pressekonferansen at skolene skulle kjøres som normalt ut året, mens de ansatte på rådhuset dagen etter får beskjed om at de må ha hjemmekontor på grunn av smittefare.

Dette er så provoserende! Kommuneledelsen med egne kontor kan ikke lenger være tilstede, mens vi i skolen skal stå i frontlinjen og møte mer enn 50 nærkontakter hver eneste dag med antibac som vårt eneste våpen.

Forstår dere ikke at vi er dødsslitne, stresset og redde for smitte? Vi har vært ut og inn av karantener, vikariert for kollegaer for at skolen skal gå rundt, ikke fått besøkt gamle foreldre og levd med den daglige engstelsen om smitte.

Med 28 elever i et klasserom, er det umulig å holde meteren som er så viktig for alle andre i samfunnet. Det er slitsomt med en så lang unntakstilstand der man arbeider i situasjoner med nærkontakt uten noen form for smitteutstyr. Det gjør noe med oss. Det mentale stresset blir stort når man hver dag er utsatt for potensiell smitte.

Mange lærere treffer 4-5 klasser hver dag; altså over 100 elever. Verken Arbeidsmiljøloven eller Opplæringsloven blir fulgt. Der står det svart på hvitt at elevene har krav på et arbeidsmiljø som skal fremme helse, trivsel og læring og at ansatte har krav på et arbeidsmiljø som skal forebygge skader og sykdommer. Ved å holde skolene åpne med en så høy smitte, ivaretar man ikke dette.

Hvorfor kan dere ikke nå gi oss lærere, elevene og familiene deres en etterlengtet juleferie? Vi ber ikke om fri, men vi ber om hjemmekontor slik som dere. Med digital undervisning den siste uka, unngår vi at noen sitter i karantene på julaften. Da kan også vi feire julen med familien vår.

Det holder ikke at skolesjefen nå flytter siste skoledag til juni. Med skole til den 18. desember, vil mange elever og lærere garantert være i karantene på julaften. Unge enslige lærere vil sitte alene i sin leilighet, og mange barn vil ikke få treffe sine besteforeldre. Dette fortjener vi ikke!

Smitten i Sarpsborg er høyere nå enn i mars da vi hadde hjemmeundervisning. Hvorfor skal det være så vanskelig å få til digital undervisning nå? Kunnskapsminister Guri Melby uttalte på TV 2-nyhetene søndag kveld at kommunene stod fritt til lokale avgjørelser.

Argumentet med at de sårbare barna skal ivaretas, er heller ingen hindring. Skolene har vist at de kan håndtere dette og gi disse barna et tilbud. Løsningen er enkel: Får vi hjemmeundervisning fra den 14. desember, vil jula være reddet for både elever, lærere og mange familier. - Fordi vi alle fortjener det!

Les også

– Unner dere ikke barn å feire jul i år?

Les også

Rett til et trygt skole- og arbeidsmiljø

Les også

Er videregående skole smittefri sone?