Mandag det ble kjent at kommunalminister Monica Mæland legger fylkessammenslåingen av Troms og Finnmark på is inntil en eventuell ny avklaring fra Stortinget.

Senterparti-politiker Johan Edvard Grimstad mener finnmarkingens opprør mot sammenslåing gir ny mulighet for å komme seg ut av Viken-planene.

Inspirert av finnmarkingene

Sarpsborg-ordføreren har også latt seg inspirerere av landets nordligste fylke og kaster seg på nytt inn i Viken-debatten.

«På tide at Stortinget avblåser Viken en gang for alle! Finnmarkingene har vist vei,» er budskapet hans på sosiale medier.

Der hagler støtteerklæringer inn.

– Vi har uttrykt vår misnøye mot Viken flere ganger tidligere og har forsøkt å stanse sammenslåingen. Dette er kanskje bare et lite halmstrå, men vi må gjøre et siste forsøk, noen må si ifra, mener Martinsen-Evje.

– Vi har støtte både innad i partiet og i befolkningen. Viken blir for massivt - en gigant med over 1 million innbyggere -  og uten en naturlig geografisk inndeling, mener Brenden Korneliussen.

– Ikke for sent

– Her jobber tusenvis av mennesker med å danne nye fylker og de fortjener at man slutter å rote nå og bestemmer seg endelig. Jeg ser at statsråden nå egentlig vil ha en ny stortingsbehandling. Jeg må si jeg synes det er ganske krevende å stå midt oppi dette arbeidet og ha ansvaret for det – og så oppleve en sånn maktesløshet som vi ser demonstrert på regjeringshold nå, sier Ole Haabeth (Ap), fylkesordfører og medlem i fellesnemnda som skal få stablet den nye fylkeskommunen Viken (Østfold, Akershus og Buskerud) på plass til Fredriksstad.

I følge Haabeth er det nå full aktivitet for å etablere Viken. Flere direktører skal ansettes i fellesnemndas møte 4. september. En rekke områder samkjøres og detaljeres, og et utall arbeidsgrupper er på plass.

Martinsen-Evje mener likevel ikke det er for sent å stoppe Viken.

– Vi har dårlig tid, men det er ikke for sent. Når sammenslåingen mellom Troms og Finnmark legges på is og denne saken kommer tilbake til Stortinget er det naturlig å diskutere Viken også en gang til. Alle vet hvor stor motstanden er. Nå må vi jobbe for at ett av de andre partiene, enten KrF, Venstre eller Frp snur. Toget er nok gått for å få Høyre til å endre seg, mener Martinsen-Evje.