Etter at min kjæreste Thomas og jeg hadde bodd tre måneder i Guatemala, hvor vi både lærte litt spansk og jobbet frivillig i ulike prosjekter, fant vi ut at det var på tide med en ferie i "ferien" vår. Valget falt på Panama - et valg vi er strålende fornøyd med!

Turen startet med at vi fløy til et liten øygruppe i Panama som heter Bocas del Toro, og ligger i det Karibiske hav. Vi tok et bitte lite fly dit, en 12 seter, som gikk fra Costa Rica. Anbefales ikke til mennesker med flyskrekk. Det humpet og ristet litt i flyet, men etter 45 min landet vi trygt i Bocas del Toro. Vi tok en liten taxibåt ut til en nærliggende øy som het Bastimientos. Vi bestemte oss for å være litt råflotte, og innkvarterte oss på Hostel Bastimientos. Der skulle vi bo i «toppsuiten» og det kostet 40$ per natt (200 NOK). Det var et nydelig rom med gode senger og fint bad. Og best av alt - en fantastisk utsikt over Karibien! Thomas og jeg tilbrakte mange kvelder på terrassen med en god vin.

Et ekte sted

På denne øya fikk vi en følelse av at vi var de eneste turistene der, og stedet virket veldig "ekte". De lokale brydde seg ikke særlig om oss, og vi gikk stort sett i fred. Vi fikk en god følelse av å være her, blant annet fordi denne øya ikke var bygd opp med store hoteller, og butikker kun for turismen. Her kunne vi se rett inn i de sjarmerende og fargerike hjemmene til de lokale, og det var noen få enkle restauranter her med nydelig lokal mat.

Vi brukte dagene våre i Bocas på å ta båtturer ut til de ulike øyene i nærheten. Favorittøya ble Cayo Zappatias, som er nasjonalpark i Bocas del Toro. Her var vi stort sett alene, bortsett fra en og annen turist som kom innimellom.

Panama City

Etter å ha vært i Bocas del Toro en uke, dro vi videre med fly til Panama City for tre dager. Det er virkelig en by som har alt! Med sine høye skyskrapere minnet byen nesten om New York, men i litt mindre skala selvsagt. Det var mange shoppingmuligheter her. Veldig billig for klær, men også for mat og drikke. Byen ligger nydelig til ved Stillehavskysten, og har en vakker gammel del som heter Casco Viejo, med gammel kolonistil og vakre murhus. Her spiste vi på en hyggelig restaurant på torget, og vi fikk tre retters lunch for utrolige 7$! Helt fantastisk. Det anbefales å dra dit hvis man er i Panama.

Nesten midt i Panama City har de store naturparker, og vi fikk også tid til å gå tur her. Der var det grønt, frodig og veldig vakkert. Panama har et rikt dyreliv og vi så mange forskjellige øgler, aper og utallige fugler. Denne turen anbefaler vi på det sterkeste!

Norsk skip

Vår favoritt i Panama City ble imidlertid Panamakanalen. Et norsk skip fra Tønsberg passerte når vi var der, og de måtte betale 1 million NOK for å passere! Vi ble veldig sjokkert over summen og det å se et norsk skip passere når vi hadde vært borte fra Norge så lenge ga oss en snev av hjemlengsel.

Panamas vakreste sted

Men turen vår var ikke helt slutt ennå. På hostellet der vi bodde møtte vi ei canadisk dame som overtalte oss til å bli med til San Blas. Panamas vakreste sted ifølge de innfødte, og det stemte bra. Synet som møtte oss da vi kom ut av flyet var fantastisk. Det var turkist vann som omringet øya og mange andre øyer i sikte. Det beste var at det var lite turisme der, og veldig fredelig. Vi betalte 40$ dagen for all mat, rommet og to båtturer daglig til ulike øyer for å bade, sole oss og snorkle i det turkise og klare vannet.

En liten ulempe med dette fantastiske stedet var at de innfødte her var noe skeptiske til turisme, da de er redd det skal ødelegge deres kultur. Turismen har ført til at de lokale har begynt å selge det de lager, og det blir på denne måten konkurranse dem imellom. Mer penger har også ført til noe mer alkoholisme. Dette var grunnen til at vi valgte å bo den øya hvor flyet landet, da det ikke bor noen lokale her og på den måten følte vi ikke at vi plaget noen.

Tilbud om båtreiser

Til tross for dette var San Blas en sann drøm for oss, og det nydeligste stedet vi noen gang har sett. Dette er virkelig et sted for å hvile seg i vakre omgivelser. I løpet av det tre dagene vi var her, traff vi også mange originale mennesker og vi fikk flere tilbud av seilere vi traff, som lurte på om vi ville være med til Columbia, gjennom Panamakanalen og til Guatemala helt gratis mot at vi hjalp til litt på båten. Så der er livet fullt av muligheter! Bare synd vi måtte reise tilbake til Norge igjen...

Panama har gitt oss gode minner for livet, og jeg vil anbefale dette landet til folk som har lyst til å oppleve et land som ikke er så preget av turisme, og hvor de lokale er gjestfrie og varme, som de stort sett er overalt ellers i Latin-Amerika.