Gå til sidens hovedinnhold

Representativt demokrati = ikke behov for informasjonsflyt?

Artikkelen er over 1 år gammel

Byutvikling Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Frem til sommeren 2018 var jeg, i likhet mange andre nordmenn, en trofast stemmegiver uten engasjement. Med dette mener jeg at jeg støttet ett parti ideologisk, både ved stortingsvalg og kommunevalg. Grunnprinsippene i partiprogrammet og min personlige mening stemte overens.

Sommeren 2018 åpnet øynene mine.

Under en av mine daglige turer med min hund ble jeg oppringt av Norsk Gallup. De ønsket å stille meg noen spørsmål om Nedre Glomma Bypakke. Denne samtalen fikk meg til å innse at jeg visste fint lite om denne. Jeg vil påstå at dette ikke er som følge av manglende engasjement fra min side, men mer som følge av at informasjonen om bypakka ikke var omtalt i lokal presse eller nyheter.

Etter en del søk på nettet og tilfeldigheter kom jeg i kontakt med Steinar Haakenstad, som var i ferd med å etablere Sammen For Sarpsborg. Jeg er i dag listekandidat og aktiv i SaFoSa.

Jeg har fremdeles ubesvarte spørsmål og søker med dette svar fra vår ordfører Sindre Martinsen-Evje, samt resten av flertallet i bystyret.

Jeg er klar over at vi har et representativt demokrati i Norge, men innebærer dette at de folkevalgte fritt kan ta avgjørelser på vegne av velgerne uten å informere om sak eller konsekvens?

Så vidt meg bekjent, har ingen i vårt lokale Arbeiderparti eller Høyre gått til valg og informert klart og tydelig om Nedre Glomma Bypakke, jernbanetrasé eller rett linje?

Burde ikke denne informasjonen vært veldig klart og tydelig kommunisert i forbindelse med valget?

Jeg er skremt når jeg ser konsekvensene av «byutviklingen» i Moss, og ifølge siste informasjon fra Bane NOR vil konsekvensene av denne «byutviklingen» i Sarpsborg også skape store sår. Sluttresultatet vil resultere i en rasering av Tunejordet, Brevik og Nedre Lande, for ikke å snakke om området rundt Sarpsborg stasjon, Tarris og Olavsvolden.

Hva med tiden frem til det står ferdig? Deler av Tunejordet, Brevik og Nedre Lande vil jo være ufremkommelig i byggeperioden.

Undertegnede setter pris på å kunne få svar fra vår ordfører, eller andre i bystyrets flertall, på følgende konkrete spørsmål:

1. Utvikling av jernbanen skal være til fordel for fellesskapet. Hvordan kan dette forsvares når denne jernbanen ikke vil knytte oss til resten av Europa?

2. Utvikling av jernbanen skal være til fordel for fellesskapet. Hvordan kan det forsvares når denne jernbanen ikke vil korte ned reisetiden for pendlere til Oslo?

3. Utvikling av jernbanen skal være til fordel for fellesskapet. Hvordan kan det forsvares når det ikke tilrettelegges for pendlere, da det planlegges stasjon uten parkeringsplasser?

4. Utvikling av jernbanen skal være til fordel for fellesskapet. Hvordan kan det forsvares når store deler av byen vil være en byggeplass i mange år?

5. Utvikling av jernbanen skal være til fordel for fellesskapet. Hvordan kan dette forsvares når vi, før en eneste investering er påstartet i Sarpsborg, allerede har opparbeidet oss en enorm gjeld til staten, som følge av massive investeringer i vår naboby?

6. Siden vi i Sarpsborg skal betale for utviklingen i Fredrikstad ved bompenger i egen by, kan vi ikke også dele en jernbanestasjon med Fredrikstad, for eksempel Rolvsøy stasjon?

Jeg håper spørsmålene jeg stiller, allerede er kjente og godt gjennomarbeidet av posisjonen, slik at svarene kan fremlegges raskt, godt og presist.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.