Gå til sidens hovedinnhold

NRK-profiler minnet og hyllet Robert Normann

Artikkelen er over 5 år gammel

NRK-profilene fra Søndagsposten Sigmund Groven og Birgitte Grimstad minnet og hyllet musikeren og gitar-geniet Robert Normann på Nasjonalbiblioteket i Oslo fredag kveld.

Arrangementet var en markering av at en av Sarpsborgs største kulturpersonligheter gjennom alle tider, hadde fylt 100 år 27. juni, og det var musikkseksjonen ved Nasjonalbiblioteket som sto for arrangementet.

Skriver biografi

Jazzmusikeren Jon Larsen mest kjent som kapellmester i Hot Club de Norvége, er nesten ferdig med en biografi om Robert Normann. Boka skal være klar til festivalen i Sarpsborg i august. Sammen med Per Husby dro han de 57 tilhørerne gjennom Normanns liv – både hans liv som genial gitarist og musiker, men også hans mørkere sider.

– Normann er fra Sundløkka, men av ren nød og mangel på penger måtte han allerede som 12-åring ut på veiene for å tjene penger som musiker. Han skulle egentlig bli mekaniker, men det gjorde pengenøden at det aldri ble noe av. Etter ti år på loffen kom han til Oslo og ble etter hvert husmusiker i NRK, kunne Larsen fortelle.

Gitar-geniet

Det er mest som gitar-geni og musiker Robert Normann er kjent. På Nasjonalbiblioteket fikk de frammøtte høre melodier av Normann som aldri tidligere har vært framført offentlig, og en fikk musikalske smakebiter fra gamle kolleger i Søndagsposten ved Sigmund Groven og Birgitte Grimstad samt Tove Karoline Knutsen som jobbet med Normann én gang.

Etter arrangementet spurte SA både Sigmund Groven og Birgitte Grimstad hva Normann hadde betydd for dem.

– Han var en inspirator og den som ga en selvtillit. Han var den støtten en ung og grønn musiker trengte, sier Groven.

– Han var gull å jobbe med. Jeg var grønn og livredd da jeg kom til NRK, han var den som tok hånd om meg, sier Grimstad.

Normann var fremragende som musiker, men ville ikke stikke seg fram og ville ikke la seg intervjue. Titler på det han lagde var han heller ikke opptatt av, av den grunn heter mange av hans melodier navnløs, uten tittel, nr. 1 og nr. 2.

Normanns liv

Mens det var NRKs rikholdige arkiv som dannet grunnlaget for det musikalske under arrangementet, var det Jon Larsen som kunne fortelle om hans virkelige liv.

– Hvordan vil du beskrive Robert Normann ved bare å bruke noen få ord?

– Tusenkunstneren, kommer det kontant fra Larsen på spørsmålet fra SA.

– Det er ikke mange slike renessansemusikere vi har hatt i Norge. Det var ikke mye han ikke kunne få til. I tillegg var han den første i Norge som både konstruerte flersporet båndopptaker og elgitar. Men han hadde også sine mørke sider, han var en sammensatt mann, legger Larsen til.

– Kan leserne av biografien du kommer med i august vente seg overraskelser?

– Ja, det kan jeg trygd si. Selv om jeg har levd med stoffet rundt Robert Normann i en mannsalder, har det kommet fram mye nytt under arbeidet med biografien. Jeg håper og tror at dette gjør at Normann blir gjenoppdaget, og at det fortsatt vil komme fram mye nytt om han – at min biografi bare blir forløperen til den virkelige biografien, sier Larsen.

Kvastebyen

Robert Normann flyttet etter hvert tilbake til Skjeberg og Kvastebyen der han drev et lite småbruk.

– Han skulle dyrke Norges største potet, og han drev hønseoppdrett der hønene fikk komme inn på musikkrommet, forteller Larsen.

Kommentarer til denne saken