For disse familiene ville forslaget betydd 1054 kroner mer i måneden for hvert barn. For enslige forsørgere det dobbelte. For kommunen ville forslaget betydd en årlig ekstrakostnad på 12,6 millioner kroner. Det politiske flertallet avviste ikke flertall helt, men de vil først ha mer informasjon om erfaringene som er gjort i andre kommuner som har tatt bort barnetrygden som grunnlag beregning av sosialstønad.

– Nå er jeg trist

– Jeg er litt trist nå, sa Rødts Jan Petter Bastøe fra bystyrets talerstol da han innså at det ikke ville bli noe flertall for forslaget.

– Valgnatta var det flertall for å få igjennom dette. Men jeg er ikke overrasket over resultatet. Spørsmålet er om forslaget er for dårlig eller om det har blitt forhandlet bort av det politiske flertallet minus Rødt, fortsatte han.

Da forslaget ble stemt over var det bare seks av bystyrets 43 representanter som støttet det. I tillegg til Rødts to stemmer fikk det stemmene fra Anna M. Solberg (Kristelig Folkeparti), Helge Skår (uavhengig), Ståle Hansen (Pensjonistpartiet) og Ståle Solberg (Sammen For Sarpsborg).

Ikke engang Sosialistisk Venstreparti støttet forslaget.

Angrep

Helge Skår som brøt med Senterpartiet allerede før det første møtet i det nye bystyret, benyttet anledningen til et angrep på partiet.

– Jeg har i likhet med varaordføreren signert på dette innbyggerforslaget, sa han fra bystyrets talerstol med klar melding til Henriette Gausdal Pedersen som ikke lenger ville stemme for forslaget.

– Det er riktig at jeg har skrevet under på innbyggerforslaget. Det ser bra ut i utgangspunktet, men etter hvert som jeg har lest meg inn i det har det endret seg. Det er et godt flertallsforslag vi har kommet fram til, svarte Gausdal Pedersen.

1075 barn

Det var Marthe Bastøe som frontet forslaget for Rødt i bystyret. Hun kunne fortelle at det i fjor var 1075 barn i familier som mottok sosialstønad i Sarpsborg.

– Kommunen har store levekårsutfordringer, og vi vil løfte de familiene som sliter mest. Dette er ikke løsningen på alt, men det er et steg på rett vei, sa hun.

Bastøe kunne også fortelle at det var et økende antall av kommunene som ikke la inn barnetrygden i grunnlaget for beregning av sosialstønad. I 2017 var det 65 av landets 422 kommuner som hadde denne politikken, mens det var 75 i fjor.

Feil medisin

Høyres Emil Engeset menet at Rødts forslag var feil medisin.

– Det er ikke kontantoverføringer som er løsningen i det lange løp. Det er å få folk i arbeid som er løsningen på fattigdom, sa Engeset.

Les også: Sarpsborg får nesten 1 million kroner - se hvem som får støtte

Les også: Slik kan barnefattigdom bekjempes: Høyre-leder mener flere må prøve seg i jobb

Les også: Barnefattigdommen øker i Sarpsborg – skattekammeret til Kirkens bymisjon et godt tiltak mener Jonas Gahr Støre