Milliongave ga gledesrus

MILLIONGAVE: Kaptein Øyvind Arntzen, vil med milliongaven som Sverre Jespersen og Wenche Westberg Gunnarstorp overleverte på vegne av Gjensidigestiftelsen, kunne hjelpe mange rusavhengige sarpinger.

MILLIONGAVE: Kaptein Øyvind Arntzen, vil med milliongaven som Sverre Jespersen og Wenche Westberg Gunnarstorp overleverte på vegne av Gjensidigestiftelsen, kunne hjelpe mange rusavhengige sarpinger. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skipper Øyvind Arntzen tørket tårer mens andre, som i lang tid har holdt stø kurs både med MS Bergvåg og livet for øvrig, jublet i gledesrus etter at Gjensidigestiftelsen skjenket nær 1,4 millioner kroner til foreningen «Alle kan bli rusfri».

DEL

Gjensdigestiftelsen er landets største stiftelse. Foruten å være en finansiell aktør som hovedeier av forsikringsselskapet Gjensidige, er stiftelsen også en betydelige bidragsyter til samfunnsnyttige formål. Opp gjennom årene har gode prosjekter i Sarpsborg blitt betydelige summer til del. Men aldri tidligere har en lokal forening blitt støttet med så mye som 1.380.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen . Det skjedde torsdag kveld ved Hafslundkaia på Sundløkka.

Tårene kom

Foreningen «Alle kan bli rusfri» har som formål å bygge et rusfritt nettverk rundt aktiviteter knyttet til prosjektet Hav(B) us og den 80 fots store båten MS Bergvåg som ble kjøpt allerede i 2008. Siden den gang har kaptein Arntzen hatt med rusmisbrukere og tidligere sådanne på årlige sjøreiser både langs norskekysten og til utlandet. For mange har turen(e) vært  vendepunktet. Per i dag skal over 100 av deltakerne fortsatt være rusfrie. Blant dem sarpingen Freddy Harlem.

RØRT: Initiativtaker Øyvind Arntzen, som selv slet med rusproblemer for noen år tilbake, var rørt til tårer over gaven fra Gjensidigestiftelsen.

RØRT: Initiativtaker Øyvind Arntzen, som selv slet med rusproblemer for noen år tilbake, var rørt til tårer over gaven fra Gjensidigestiftelsen. Foto:

– Det var dette jeg trengte for å snu. Jeg ble med i 2013 og har siden ikke sett meg tilbake. Nå er jeg en del av miljøet som treffes jevnlig her på båten til dugnader og annet. Du kan trygt si at livet er fullstendig forandret. De siste to årene har jeg dessuten vært i fast jobb, forteller Harlem. Som ikke er i tvil om at opplegget rundt båten har vært utslagsgivende for de riktige valgene han har tatt siden han ble rusfri.

– Du må ville det selv. Ingen kan få deg rusfri om du ikke vil. Men miljøet rundt Bergvåg har vært det jeg har trengt for å klare det, forklarer han.

NAV-direktør Sverre Jespersen har ikke vært helt ærlig overfor primus motor, skipper og initiativtaker Øyvin Arntzen. Først inne i styrehuset på den velbrukte skuta røper han at han og Wenche Westberg Gunnarstorp i kveld er Gjensidigestiftelsens representanter, og at de har med en sjekk på over nevnte millionbeløp.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er fantastisk. For de pengene skal vi få til mye, begynner Arntzen før tårene overtar. Det blir i overkant mye for mannen, som flere ganger har kritet diesel for å dra på tur med rusavhengige, og som har brukt mye av sin tid til å tigge midler til prosjektet han ser betyr mye for mange.

Sårbar tid

Den første tiden som rusfri er svært sårbar, og alle har behov for et nytt nettverk utenfor rusmiljøet for å kunne delta i  meningsfylt samvær og aktivitet. Det er et slikt nettverk som er etablert rundt den tidligere fiskebåten Bergvåg.

– Det de har fått til her sparer samfunnet for store pengebeløp. Men viktigere enn som så. Det Øyvind Arntzen og hans medhjelpere gjør, sørger for at mange mennesker  blir spart for mye lidelse. Både hos dem som har ruset seg og hos deres pårørende, sa Jespersen. Som i likhet med Wenche Westberg Gunnarstorp ikke er i tvil om at den store pengesjekken vil bidra til at enda flere vil få hjelp hos gjengen ved Glommas bredd.

GLEDESRUS: Wenche Westberg Gunnarstorp fra Gjensidigestiftelsen bidro sterkt til at de tidligere rusavhengige Svein Andersen, Fritz Andersen og Morten Hagen gled inn i en gledesrus.

GLEDESRUS: Wenche Westberg Gunnarstorp fra Gjensidigestiftelsen bidro sterkt til at de tidligere rusavhengige Svein Andersen, Fritz Andersen og Morten Hagen gled inn i en gledesrus. Foto:

– De siste årene har vi fått rundt 200.000 kroner av Helsedirektoratet, og en privatperson i Sarpsborg har bidratt med 6000 liter diesel. Men det har også vært tider der vi har måttet pant flasker for å betale havneavgiften. Med pengene fra Gjensidigestiftelsen skal vi gi gode opplevelser til mange. Vi skal på turlangs norskekysten igjen. Og pengene vi gi oss mulighet til et mer fast opplegg for folk mens skuta ligger til kai etter endt tur, forteller Arntzen.

 

Artikkeltags