Mange husker sikkert sarpingen fra sent 80-tall og tidlig 90-tall. Han fikk blant annet flere musikalroller og var vokalist i bandet Witchhammer.

Men så ble det stille.

I 15 år har Per Ståle helt andre faktorer i livet krevd fokus. Nå forteller han hva som skjedde:

– Jeg hadde nok alltid vært litt for glad i alkohol. Men da et forhold gikk over styr, ramlet jeg skikkelig på fylla. Alkoholen tok helt overhånd. Etter hvert begynte jeg å bruke andre rusmidler også. I tillegg har jeg hatt noen depresjoner, som førte til at jeg gravde meg enda dypere ned. Jeg har vært innlagt på psykiatrisk avdeling tre ganger. Jeg prøvde sågar å ta livet mitt.

De siste ti årene har han vært uten fast bopel.

Søkte til Kirkens Bymisjon

Per Ståle Pettersen søkte seg til Kirkens Bymisjon. Det var i den sammenheng han igjen bød på sin stemmeprakt.

– Første gang jeg hørte han synge, det var i en uformell samling i kirken, fikk jeg helt hakeslepp, sier daglig leder Anita Meldalen i Kirkens Bymisjon.

– Folk hadde jo sagt at han var flink, men jeg trodde ikke han var SÅ flink, legger Meldalen til.

– En bedre sanger i dag

Selv tror 51-åringen at den motgangen han har vært gjennom, har gjort ham til en enda bedre sanger.

– Nå legger jeg mer vekt på tekstene og det å formidle budskapet i sangene. Jeg føler meg i harmoni når jeg synger, forteller Per Ståle.

Han retter en stor takk til nettopp Kirkens Bymisjon for at han har klart å stable seg på beina, og går en langt lysere framtid i møte. 17. mai parkerte han amfetaminen for godt.

– Det er umulig å gå gjennom den prosessen Per Ståle har gjort helt alene. Å snu et liv er veldig vanskelig. Men Per Ståle har noen egenskaper og ressurser som gjør at han leve godt. Da må vi hjelpe, støtte og legge til rette for at han får til det, sier Anita Meldalen.

Glad for å være tilbake

– Det er godt å være tilbake i manesjen. Kirkens Bymisjon har gitt meg tillit, de har vist at jeg er verdifull. Jeg ønsker veldig gjerne å gi noe tilbake.

Nå har Per Ståle skaffet seg et sted å bo - og målet er å leve av musikken.

– Han er på god vei til å klare det, mener Anita.

Den siste tiden har han hatt ukentlige opptredener. Lørdag klokken 18 - under årets julemarked i Kulås - skal han holde konsert igjen. Denne gangen byr han på «Elvis i Paviljongen». Natanael Snorresson Svae skal bidra på piano og Karl Rino Skovly på bass. Per Ståle spiller gitar og synger.

– Jeg har tatt et valgt om å se framover. Det nytter ikke å være bitter og låse seg fram i det gamle. Jeg er takknemlig for det livet jeg har, sier Per Ståle.