Gå til sidens hovedinnhold

Ny politireform

Artikkelen er over 11 år gammel

Politidirektør Ingelin Killengreen vil ha en omorganisering av politiet, som minner sterkt om en ny politireform. Begrunnelsen hennes for det så kort tid etter den forrige reformen, tyder dessverre på at den ikke har hatt ønsket effekt.

Killengreen framhever problemene med vinningskriminelle fra Øst-Europa og organiserte utenlandske kriminelle som grunnen til at man må tenke nytt. Noe av denne utviklingen kan man sikkert hevde det var vanskelige å forutse ved forrige reform. Andre deler av den er de problemene som skulle løses bedre da 54 politidistrikt fra 2002 ble redusert til 27.

Når tyvebander fra øst kjører inn i Norge, gjør innbrudd i hytter og hus og stjeler fra biler og båter, er det en form for internasjonal kriminalitet. Men for folk flest dreier det seg om hverdagskriminalitet. Det nye er hvem som står for denne kriminaliteten.

Evalueringer viser at både ansatte i politiet og publikum synes reformen har vært delvis mislykket når det gjelder hverdagskriminaliteten. Støre distrikt ser derfor ikke ut til å gi bedre bekjempelse av den typen forbrytelser til tross for at mer enn 1200 administrative stillinger ved reformen ble omgjort til operative.

Når politidirektøren antyder at enda større politidistrikt kan være vegen å gå, er vi derfor usikre på om det er riktig. Stort er ikke nødvendigvis det beste, heller ikke for politiet.

Da tror vi mer på de øvrige tiltakene hun skisserer, som dreier seg om å tilføre regionene mer spesialkompetanse og flere ressurser. Østfold som «grensepoliti» trenger det i alle fall.