Gå til sidens hovedinnhold

Politiske stemmer

Artikkelen er over 11 år gammel

Ordfører Jan O. Engsmyr har lagt fram forslag om å redusere antall bystyrerepresentanter i Sarpsborg fra 49 til 35. Han har to begrunnelser for det. Det er et problem at det er mange forfall til bystyremøtene, og en reduksjon vil spare kommunen for minst 150.000 kroner i politikerutgifter.

Som ventet får han motbør fra de minste partiene. Både Rolf Midtvåge i Pensjonistpartiet og Pål Antonsen i Venstre vil gå mot forslaget. Antonsen frykter at det politiske engasjementet vil krympes.

I disse tider kan man ikke kimse av økonomiske argumenter, men 150.000 kroner i besparelser bør ikke være avgjørende for størrelsen på bystyret. Mer bekymringsfullt er det hvis forfallene til møtene blir stadig flere. I seg selv er det et tegn på at engasjementet ikke er stort nok.

Slik sett kan det være usikkert om det blir mindre om antallet representanter reduseres. I likhet med Antonsen tror vi likevel det blir et tap for den politiske debatten hvis det blir færre politiske stemmer å høre fra bystyrets talerstol ved at de minste partiene faller utenfor.

Samtidig er det viktig å være klar over at det kanskje ikke er på den talerstolen at den viktigste debatten foregår og engasjementet skapes. Politikernes deltakelse utenfor de formelle foraene, og deres kontakt med ulike velgergrupper betyr vel så mye. Og her er det rom for forbedring uavhengig av hvor mange som sitter i bystyret.

Det finnes noen hederlige unntak, men det er for eksempel bemerkelsesverdig langt mellom politikernavnene i debattene på ulike nettfora.