Gå til sidens hovedinnhold

Siste stikk

Artikkelen er over 11 år gammel

Tirsdag ble siste stikk satt i massevaksinasjonsprogrammet i Sarpsborg. Fortsatt vil det riktignok være noen muligheter for å få sprøyta hos vaksinasjonskontoret ved legevakta og hos enkelte fastleger. Vaksinasjonsoffensiven er imidlertid over.

Som i de fleste av landets aviser har også SAs spalter vært fylt med svineinfluensa og vaksinering. Faren ved og utviklingen av pandemien har det vært mye diskusjon om. Noen mente det var hysteri, men helsemyndighetene sto fast på at det var riktig å foreta massevaksinasjon.

Betydningen av den vaksineringen regner vi med en grundig evaluering etter hvert vil fortelle oss noe mer om. Vi vet imidlertid at dødsfallene har vært få - færre enn fryktet - og etter hvert har omfanget av svineinfluensaen blitt på linje med det vi er vant til fra de årlige influensaepidemiene.

Alt dette tyder på at vaksineringen har hatt en positiv virkning.

Før massevaksineringen ble iverksatt, ble det også reist mye kritikk mot opplegget for den. Mange kommuner var dårlig forberedt og noen av dem svarte med kritikk av sentrale helsemyndigheter.

Sarpsborg er blant de kommunene som var godt forberedt gjennom tidlig planlegging. Planene er også omsatt i praksis på en god måte etter hvert som vaksinedosene ankom. Om lag halvparten av byens befolkning har vaksinert seg. Selv om det er litt lavere enn vaksinasjonsviljen en fersk meningsmåling tyder på for hele landet, er det bra tatt i betraktning at det har vært frivillig og at skepsisen til vaksinen på et tidspunkt var stor.

Når man har lyktes, skyldes det også dugnadsinnsats fra mange, blant annet fastelgene og Sanitetskvinnene.

Sarpsborg er blant de kommunene som var godt forberedt