Gå til sidens hovedinnhold

Skrekkens tiår

Artikkelen er over 11 år gammel
Lederartikkel

Det manglet ikke på dystre spådommer før tusenårsskiftet.

Først og fremst var de knyttet til varsler om sammenbrudd fordi datamaskinene ikke ville klare overgangen fra 99 til 00. Datamaskinene besto imidlertid prøvene.

Likevel er det betegnelser som fryktens eller skrekkens tiår som tas i bruk når mange oppsummerer det første tiåret i dette årtusenet. Terror, klimakrise og finanskrise er da begrunnelser som går igjen. Av disse er det terroren som har preget hverdagen vår på den mest dramatiske måten. Hendelsene i New York og Washington 11. september 2001 har fulgt oss siden. Etter dem ble det erklært krig mot terror, men at den ikke er vunnet, ble vi minnet på da en nigerianer en av de siste dagene før nyttår forsøkte en ny selvmordsaksjon om bord i et amerikansk fly. Tilfeldigheter gjorde at han mislyktes. Nye tiltak for dem som skal ut å fly og som minner oss om terrorfaren, vil vi møte i tida framover.

Etter 11. september erklærte USA og Storbritannia at krigen mot terroren skulle vinnes i Irak. Feilaktig ble landet definert som terrorens arnested. I strid med folkeretten og verdensopinionen invaderte de Irak. Om Al-Qaida og terror ikke hadde hatt grobunn der før, så fikk de det etter invasjonen. Resultatet av det har blitt en farligere verden.

Har tiåret derfor lært oss noe, så er det at terror ikke kan bekjempes ved krig. Om ikke politikken legges om, vil vi erfare det på nytt i Afghanistan.

Det neste tiåret kan bli like dramatisk som det vi har bak oss.