Gå til sidens hovedinnhold

Uten Begby-mann

Artikkelen er over 11 år gammel

Ikke mange rasteplasser i landet vårt har fått mer oppmerksomhet enn den ved Solbergkrysset ved E6. Etter mye om og men kunne et knippe ordførere onsdag markere at byggingen av den er i gang.

At det skulle skje, var undervegs i prosessen ikke opplagt selv om alle mente den spesielle rasteplassen med utsiktstårn var en god idé. Størst usikkerhet ble det da kravet om heis kom for å likebehandle funksjonsfriske og funksjonshemmede.

Noen mente at man ikke hadde råd til det, men etter hvert vant fornuften.

Størst oppmerksomhet ble det imidlertid før det da Aps gruppeleder i fylkestinget og Østfolds politiske «turistsjef» Helge Kolstad foreslo å sette en modell av Begby-mannen på toppen av utsiktstårnet.

Vi var blant dem som var entusiastiske til forslaget. Hvorfor ikke for en gangs skyld gjøre noe som var litt sprøtt og som ville vekke oppsikt?

Særlig mange var det imidlertid ikke som delte den entusiasmen, og innvendingene kom på løpende bånd. Noen av motargumentene oppfattet vi som litt pripne, men vi har sans for innvendingene som gikk på at en endimensjonal helleristning ville være vanskelig å gjengi i helfigur.

Fortsatt synes vi imidlertid det er synd at Begby-mannen ikke i stedet ble brukt som relieff på tårnveggen. 1. juli skal rasteplassen og tårnet være ferdig. Da er intensjonen at trafikanter og først og fremst turister skal bli nysgjerrige nok til å stoppe og ta seg en tur opp i tårnet. De vil få både informasjon om hva Østfold har å by på og kunne se det med selvsyn.

Forhåpentligvis blir oppmerksomheten rundt rasteplassen da enda større enn hittil. I så fall blir det en suksess.