Mandag denne uka ble rumeneren varetektsfengslet i fire uker av Fredrikstad tingrett, som mener det er skjellig grunn til å mistenke ham for å ha voldtatt Sarpsborg-kvinnen i mannens campingvogn i den mye omtalte romleiren på Lisleby i Fredrikstad.

Voldtekten skal ha skjedd torsdag i forrige uke, og den 38 år gamle rumeneren ble pågrepet sist fredag.

Fengslet i fire uker

Mannen er siktet for overtredelse av den delen av straffelovens paragraf 192 som går ut på at han skal ha skaffet seg seksuell omgang i form av samleie og at han skal ha skaffet seg denne seksuelle omgangen ved vold eller ved truende adferd.

38-åringen samtykket til politiets begjæring og varetektsfengsling i fire uker og at fengslingsspørsmålet kunne avgjøres som kontorforretning uten rettsmøte.

Hans forsvarer, advokat Vigdis Brandstorp, understreker overfor SA at fengslingssamtykket ikke innebærer at han erkjenner straffskyld.

– Han erkjenner å ha hatt seksuell omgang med en kvinne inne i campingvognen, men hevder at dette skjedde frivillig. Han nekter straffskyld for voldtekt, sier Brandstorp til SA.

Utover dette ønsker hun ikke å kommentere den alvorlige siktelsen mot klienten.

Politiadvokat Anette Steen i Østfold politidistrikt bekrefter at kvinnen som skal ha blitt voldtatt er fra Sarpsborg, men verken hun eller politiadvokat Arild Eikaas ønsker å gi SA opplysninger utover at de etterforsker en voldtektsanmeldelse og at en mann er siktet i saken.

Tok taxi fra pub

Ifølge fengslingskjennelsen fra Fredrikstad tingrett, skal Sarpsborg-kvinnen og rumeneren ha reist fra en pub i Fredrikstad og til 38-åringens campingvogn i en taxi. Voldtekten skal deretter ha skjedd inne i campingvognen.

I fengslingskjennelsen har Fredrikstad tingrett lagt særlig vekt på kvinnens forklaringer til politiet, som ble gjort sist helg.

– Hennes forklaringer til politiet er i all hovedsak konsistente. Videre er forklaringene hennes detaljrike, noe som styrker troverdigheten hennes. For øvrig viser retten til at siktede i avhør med politiet har forklart at han i sin campingvogn hadde seksuell omgang med en kvinne som retten legger til grunn må ha vært fornærmede, skriver dommerfullmektig Harald Søndenå Jacobsen i fengslingskjennelsen.

Retten viser også til at en taxisjåfør har forklart til politiet at han kjørte den fornærmede Sarpsborg-kvinnen og en mørkhudet mann som ikke snakket engelsk fra den aktuelle puben i Fredrikstad til stedet der siktede har sin campingvogn.

Fredrikstad tingrett mener det er grunn til å frykte at 38-åringen vil unndra seg straffeforfølgning dersom han blir løslatt, og legger særlig vekt på at den voldtektssiktede mannen er rumensk statsborger uten arbeid i Norge og at han risikerer lang straff dersom han dømmes i henhold til siktelsen.

Brev- og besøksforbud

38-åringen ble derfor varetektsfengslet fram til 29. juni, og er underlagt brev- og besøksforbud inntil 15. juni, da retten mener det av hensyn til etterforskningen, som befinner seg i en innledende fase, er viktig at han ikke gis anledning til å kommunisere med andre. Kjennelsen er i tråd med det politiet ba om i fengslingsbegjæringen.

Strafferammen for voldtekt er på ti års fengsel, mens straffen er fengsel i minst tre år dersom den seksuelle omgangen var samleie eller at den skyldige har fremkallet en tilstand som gjør fornærmede bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg voldtekten.

Romleiren på Kiæråsen på Lisleby ble etablert av Fredrikstad kommune i mars i fjor, etter en langvarig prosess med å flytte romfolk som fram til da hadde tilhold på Øra i lengre tid.