FFK-syndromet er et sett symptomer hvor klubben levde på gammel storhet og ledelsen trodde de var altfor gode til å rykke ned. I tillegg følte spillerne seg umotivert når de måtte spille for 150 mennesker på en åker ett eller annet fjerntliggende sted i landet.

Sarpsborg 08 er nå rammet av samme syndrom. Fordi laget overrasket alle - inkludert seg selv - med å gjøre det godt i Europa, tror ledelsen at klubben er for god til å rykke ned. Stadig snakkes det om hvor godt laget er og at motgangen snart skal snu.

Vi som ser kampene ser noe annet - et lag som mangler helt grunnleggende fotballstrategiske ferdigheter både forover og bakover. På 31 kamper har laget bare 4 seiere, 12 uavgjorte og 15 tap, med bare 31 scorede mål.

Man må være rammet av FFK-syndromet når man ikke gjennomfører inngripende tiltak mot slike elendige resultater.

Samtlige andre lag hadde skiftet trener - for i det minste å se om en ny stemme i garderoben kunne endre på guttas selvtillit og kampoppbygging. Men nei - FFK-syndromet gjør at man freder treneren fordi han var jo så flink før, og ikke minst fikk han jo oss ut i Europa, og han har vel ikke blitt noen dårligere trener det siste året. FFK-syndromet gir ledere grå stær. Da ser man bort fra at fotball er ferskvare og at trenere som ikke får laget til å prestere må skiftes ut med noen som kanskje kan gjøre det bedre. Det er alltid et sjansespill, men for 08 kan det ikke gå dårligere.

Videre gir FFK-syndromet en klokkertro på egen fortreffelighet. Det skrytes høylytt av spillere som knapt kommer på 2. laget. På banen er ingen i stand til å produsere mål - faktisk det eneste som virkelig betyr noe i fotball.

Og det farligste av alt: FFK-syndromet gir en opphøyd tro på at vi er for gode til å rykke ned. Skulle vi gjøre det, så rykker vi jo fort opp igjen - gode som vi er. FFK-syndromet gjorde at FFK ramlet gjennom OBOS-kjellergulvet og havnet i PostNord-ligaen. Det kan selvsagt aldri skje med Sarpsborg 08, sier syndromet - så gode som vi er som har vært i Europa og spilt to cupfinaler (som vi dessverre tapte fordi vi ikke møtte opp, men vi var nå der).

Sarpsborg 08 må snarest skaffe en god kirurg som kan fjerne den grå stæren som nå ligger som en tåke over laget og ledelsen, få selvtilliten tilbake i laget og få det beste ut av hver enkelt spiller. Så får vi «grumpy old guys» på balkongen i Muppet show mindre å brokke oss over.

Hvis ikke møter vi snart FFK på bortebane og et par lag som har 150 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper.