– Dette er guttedrømmen som har gått i oppfyllelse. Jeg er utrolig stolt og det er stort både for meg og familien min, sier Haug i en kommentar til SA like etter signeringen.

Det var like før klokken 18.00 onsdag kveld Kjetil Haug og direktøren for Manchester Citys fotballakademi, Mark Allen, satte sine signaturer på proffkontrakten.

Halden og Sarpsborg 08

Kjetil Haug er født i Moss og bodde sine tre første leveår der. Deretter flyttet familien til Halden der han begynte med fotball i Kvik Halden som femåring. Som junior og 14 år gammel sto han ved et veiskille, Kvik Halden ønsket å ha han med videre, men både Fredrikstad FK og Sarpsborg 08 ønsket han som juniorkeeper. Rundt juletider i 2012 tok han valget, og 5. januar 2013 ble han for første gang omtalt på Sarpsborg 08s hjemmesider som en av sju nye juniorer i klubben. Proffkontrakt signerte han med Sarpsborg 08 mindre enn et halvt år senere, i juni like etter at han hadde fylt 15 år. 20. august debuterte han på 3. divisjonslaget til Sarpsborg 08, fortsatt bare 15 år gammel.

Storklubbene kom

Etter overgangen tok det ikke lang tid før storklubbene fikk øynene opp for keepertalentet. Det startet med Everton, som han var og viste seg fram for. Men det tok ikke lang tid før Arsenal, Chelsea, Manchester United, Leicester og Manchester City kom på banen.

Valget tok Haug i midten av desember og det falt på Manchester City. 1. juli 2014 reiste han over til fotballøya med en akademi-kontrakt siden klubbene ikke kan tegne proffkontrakter med spillere før de er 17 år. Men onsdag kveld, ett år og sju dager etter var proffkontrakten signert.

Kjetils far, Cato Haug, forteller til SA at det er en standard engelsk proffkontrakt som er signert. I tillegg kommer de personlige vilkårene, hva de innebærer er fortrolig mellom partene.

– Men Kjetil er veldig godt fornøyd, sier Cato Haug.

Nå det starter

– Men det er nå jobben starter. Denne proffkontrakten er bare et delmål. Hovedmålet er å få spille i en toppliga, og da hadde det vært utrolig stort å få debutert for den klubben der jeg er nå. Men det er lang vei fram, sier Kjetil Haug.

Da han signerte proffkontrakten for City hadde han med seg mamma Bente og pappa Cato.

– Det var veldig viktig for meg å ha med meg foreldrene mine på signeringen. De har vært to viktige støttespillere opp gjennom alle årene og det var betryggende å ha de ved min side, sier Kjetil.

– Da du signerte kontrakten, klarte ikke din far å tolke hvordan du reagerte. Du var like rolig som ellers. Går ikke slike ting inn på deg?

– Jo, selvfølgelig. Men jeg har verken nådd målet eller drømmen min med denne kontrakten. Jeg vil ikke ta av, men vil beholde beina på jorda. Det er fortsatt langt fram til målet. Dette er bare et steg på veien, sier Kjetil.

Fra U18 til U21

Kjetil Haug begynte på U18-laget til City. Nå er han flyttet opp på U21-laget og har ett år bak seg i klubben.

– Det har vært et år over all forventning som toppet seg med finalen i Youth Cup mot Chelsea, forteller Kjetil.

Sarpsborg 08 tjener ikke penger på Haugs kontraktsignering i første omgang, men om unggutten skulle gjøre det bra kommende år, vil det kunne drysse kroner på sarpingene.