- Jeg ønsker ikke å si om dere har truffet rett eller bommet. Det eneste jeg ønsker å legge til er at vi har gjort en veldig grundig undersøkelse før vi har kommet fram til innstilling.

- Vi har gjort det som står i vår makt for at vi skal føre videre den ånden som er i Sarspborg 08.

Det sier leder i sportslig utvalg, Bjørge Øiestad.

Hørt ryktene

Deane ønsker ikke å kommentere en eventuell trenerjobb i Sarpsborg 08. Men 44-åringen innrømmer at han har hørt "ryktene".

SA-LESER: "Jeg har to lidenskaper! Leeds og Sarpsborg 08! Dette er julekvelden!"

Til TV2.no sier engelskmannen følgende:

- Jeg har hørt ryktene som går, men kan ikke kommentere noe mer for øyeblikket.

En kjernekar

Jan Åge Fjørtoft spilte i Sheffield United sammen med Brian Deane.

- Han er en kjernekar, sier fotballeksperten og eks.-proffen. et bekreftes fra flere hold at Brian Deane er Sarpsborg 08s førstevalg som Roar Johansens etterfølger.

- Ingenting er klart foreløpig, og det er ikke stort mer å kommentere, sier Tore Pedersen i en kommentar til Tv2.

Pedersen bekrefter overfor kanalen at han har anbefalt den tidligere spissen for Sarpsborg 08-ledelsen.

Alt tyder også på at fotballagenten fungerer som et bindeledd mellom Sarpsborg 08 og Deane.

- Fin type

Jan Åge Fjørtoft har gode minner fra sesongen 1997/98 da han var spissmakker med Deane i Sheffield United. Han har jevnlig kontakt med Deane også etter at de begge har lagt opp.

- Brian er en fin type. Ryddig og ordentlig, sier Fjørtoft til SA.

Toppspiss

Deane var fra 1985 til 2006 profesjonell fotballspiller i klubber som Leeds, Sheffield United, Benfica, Middlesbrough, West Ham og Sunderland. Han huskes som en stor, sterk spiss – en typisk ”target”-spiller. Han fikk også tre landskamper for England. Som Sheiffield United-spiller scoret han faktisk også det aller første målet i nystartede Premier League, mot Manchester United i august 2002.

YOUTUBE: Se Deane score det første målet i Premier League!

Totalt står Deane bokført med 751 matcher og 230 kamper i en spillerkarriere som også brakte ham til Perth i Australia (2005).

Fakta om Deanes karriere.

Dette skriver wikipedia om Brian Deane.

Skole og utdannelse

Etter endt fotballkarriere har han jobbet med å bygge opp fotballakademier i England, og han har på denne måten jobbet med å utvikle unge og lovende spillere. Det er denne linken som sannsynligvis har pirret Sarpsborg 08s interesse.

Brian Deane er også sentral i organisasjonen "The International Accademy for Football and Education" som jobber med å legge forholdene til rette for ungdom som vil kombinere fotballsatsing med skolegang og universitetsutdannelse. Leeds City College er blant undervisningsinstitusjonene som bruker dette programmet.

Møte i Manchester

Sportslig ansvarlig Bjørge Øiestad ønsker ikke å kommentere Deanes kandidatur.

- Faktum er at sportslig utvalg har innstilt to trenere overfor vårt styre. Vi har vektet disse to, og anbefalt den ene kandidaten.

- Er Brian Deane deres førstevalg?

- Det vil være helt feil av meg å kommentere navn på dette stadiet, men i løpet av et par dager regner jeg med at avtalen er i havn, sier Øiestad til SA.

Bjørge Øiestad bekrefter at han traff en trener i Manchester i England sist fredag og at han var i København i samme ærend lørdag. Med på turen var også Kai Andersen og Vidar Boye Hansen, også disse to er som kjent i Sarpsborg 08s sportslige utvalg.

Dansk kandidat

Så vidt SA forstår er Brian Deane en av to kandidater sportslig utvalg har innstilt på. Den andre kandidaten skal være en danske.

- Som sagt: Jeg kan ikke kommentere navn, avslutter Bjørge Øiestad.