Gå til sidens hovedinnhold

Her er fotballsamarbeidets historie

Artikkelen er over 13 år gammel

Har du trøbbel med å følge utviklingen av fotballsamarbeidet i Sarpsborg? SARPELIV:

Det er du i tilfelle ikke alene om. Her er derfor et sammendrag av hva som har skjedd i fotballsamarbeidet de siste snart ti årene:

1999: 16 klubber blir enige om å samles til én felles satsing med utgangspunkt i Sarpsborg Fotballklubb (SFK). Organisasjonen av prosjektet – der blant annet SFK satt med flertall i styret – var ikke heldig. Derfor ble man enige om å danne en ny, selvstendig enhet.

31. oktober 2000: Fotballforeningen Sarpsborg stiftes. SFK, Sparta og Greåker takker imidlertid nei til å være med. FF Sarpsborg spiller i 3. divisjon etter at man overtar plassen til Navestad Idrettsforening.

23. oktober 2001: Man foretar et av mange navnskifter. FF Sarpsborg blir erstattet med Borg Fotball.

2002: Borg Fotball skiller lag med Navestad IF, og spiller således selvstendig i seriesystemet. I løpet av året melder IL Sparta Fotball seg inn i samarbeidet. Borg Fotball rykker opp til 2. divisjon.

2003: En blytung sesong for Borg Fotball, både sportslig og økonomisk. A-laget rykker ned fra 2. divisjon og juniorlaget ryker ut av interkretsserien. Samtidig fortsetter Sparta sin sportslige opptur. Laget rykker opp til 2. divisjon.

Høsten 2003: Sparta og Borg Fotball forhandler om toppsatsingen. IL Sparta skiller fotballsatsingen ut i FK Sparta Sarpsborg og i FK Sparta Sarpsborg Ungdom, der sistnevnte (moderklubben) forplikter seg til å støtte elitesastingen med 1,1 millioner kroner over to år.

Årsskiftet 2003/04: Borg Fotball og FK Sparta Sarpsborg slås sammen. Satsingslaget heter nå FK Sparta Sarpsborg.

2004: FK Sparta Sarpsborg spiller en god sesong i 2. divisjon under Kai Andersens ledelse. Juniorlaget rykker opp i interkretsserien.

2005: Talentutviklingsprosjektet, i Sparta Ungdom-regi, blir stadig utviklet. Samtidig opplever Sarpsborg-fotballen en etterlengtet opptur. FK Sparta Sarpsborg rykker opp i 1. divisjon etter å ha slått Fram Larvik 15-0 (!) i siste seriekamp på Stadion. Det er stor opprykksfest på Torget der stemningen er enorm.

2006: Borgen IL, som ved et tidligere tidspunkt gikk ut av samarbeidet, melder seg inn igjen. Debutsesongen i 1. divisjon starter vanskelig, men etter en fantastisk høst holder Kai Andersens lag plassen i divisjonen.

2007: Sportslig sett ender sesongen med 14. plass i 1. divisjon, og derfor nedrykk. Raufoss Fotball mister imidlertid retten til å spille i 1. divisjon (uten klubblisens), og FK Sparta Sarpsborg får plassen tilbake. Året preges imidlertid langt mer av forhandlingene mellom SFK, Sparta og SAMS (de samarbeidende klubbene) om en felles satsing. Det hele ender gledelig: I okober blir man enige om en avtale som gjør at både Sparta og SFK legger ned sine elitesatsinger, og at all toppfotballen i stedet samles under én paraply. Navnet man enes om er SFK Sparta, og denne satsingen blir en videreføring av FK Sparta Sarpsborg. SFK Sparta overtar deres plass i 1. divisjon.

Vinteren 2008: 15. januar blir SFK Sparta formelt stiftet på et ekstraordinært åsmøte. Nærmere 100 mennesker er til stede i bystyresalen, og den nye klubben får kjapt rundt 300 medlemmer. Samtidig bestemmer Navestad IF på sitt årsmøte at også de melder seg inn i samarbeidet igjen. Dermed står bare Greåker, som er en del av FFKs byprosjekt, utenfor av Sarpsborg-klubbene, men Fredrikstad-klubben Borgar er tilgjengeld en del av SAMS.

18. mars 2008: Østfold Idrettskrets godtar ikke navnet SFK Sparta, men krever en tilføyelse av et ord som forteller hva klubben driver med (for eksempel Fotballklubb). Dermed må det arrangeres ekstraordinært årsmøte i samarbeidsklubben. Her blir det stemt for ulike navneforslag, og navnet Sarpsborg Sparta Fotballklubb blir valgt med to tredels flertall.

19. mars 2008: IL Sparta gir Østfold Idrettskrets beskjed om at de ikke godtar at Sparta-navnet blir brukt som benevnelse på satsingslaget i Sarpsborg. Satsingsklubbens styre tar dette til etterretning.

Og der står vi nå!

Kilde: SAs arkiv, satsingsklubbens hjemmeside