Gå til sidens hovedinnhold

SA-journalist vant pris: – Viser at det er mulig for travle og små redaksjoner å grave fram gode nyheter

Artikkelen er over 2 år gammel

Østfold Journalistlag delte ut priser i kveld. Den gjeveste, nemlig Journalistprisen, stakk Tor Viskum i Sarpsborg Arbeiderblad av med.

Juryen besto av Helene Hillestad fra NRK Jan Johannessen (DN) og Kjell Werner (ANB).

18. desember 2017 kunne Sarpsborg Arbeiderblad fortelle at USA ville sette av 10,3 millioner dollar til investeringer i infrastruktur på Rygge flyplass slik at Nato kan komme raskere på vingene med fire jagerfly.

Journalist Tor Viskum fulgte opp med en rekke saker om dette temaet, som endte opp med at den norske regjeringen sa ja til det amerikanske Rygge-prosjektet.

– Vekket nasjonal oppsikt

– Vi ser altfor få eksempler på at journalistene i Østfold klarer å finne de gode nyhetene i fylket som også vekker nasjonal oppsikt. Årets ØJ-pris går nettopp til en slik nyhet, som etter intens graving i et halvt år ga uttelling. Et tips satte journalisten på sporet. Leting i tusenvis av amerikanske budsjettdokumenter ga til slutt et håndfast bevis, men norske myndigheter ignorerte spørsmålene fra journalisten. Men journalisten ga seg ikke, og fikk til slutt nok kjøtt på beinet til å publisere den saken. Denne saken viser at det er mulig i en travel hverdag for selv små redaksjoner å grave fram gode nyheter, påpekte juryen, som har bestått av Helene Hillestad fra NRK Jan Johannessen fra DN og Kjell Werner fra ANB.

– Veldig hyggelig

– Dette var overraskende, men veldig hyggelig. Dette er en sak jeg jobbet lenge med og brukt utrolig mye tid på. Jeg luktet tidlig at det var en god sak her, men det var først da jeg begynte å lese tusenvis av dokumenter fra USA at det løsnet skikkelig, sier Viskum etter å ha mottatt prisen mandag kveld.

Det ble også delt ut til hederlige omtaler. De gikk til Christian Nicolai Bjørke og NRK Østfold for reportasjen «Lytter til en død kvakksalver hver dag» og til Erik Wiggo Larsen i Demokraten for sitt bilde «Samba, såpebobler og Sian på torvet!».

Kommentarer til denne saken