– E-sporten er gigantisk, hevder Mohammed Barzinje overfor Sarpsborg Arbeiderblad.

– Ser vi mot verden, så fyller e-sporten ut stadioner med titallstusen tilskuere til stede, og flere millioner seere får med seg direktesendte kamper, sier Barzinje videre.

Vekst

Til helgen skal Norges beste e-sport lag kåres. Sarpsborg-gründer Mohammed Barzinje (27) har satt seg høye mål, men tror folk flest undervurderer hvor mange som har et forhold til miljøet.

– Bransjen er i vekst, og det er tydelig at ungdom og unge voksne syns det er gøy å drive med gaming, poengterer Mohammed Barzinje.

– I spillet League of Legends så ble det nylig spilt VM-finale. Fem millioner så finalene direktesendt på Twitch og andre streamingsplattformer, fortsetter den engasjerte sarpingen.

100 millioner seere

Ifølge Aftenposten ble det i forrige uke skrevet TV-historie da et norsk TV-team sendte den prestisjetunge e-sport-finalen til The International fra et bygg i Nydalen i Oslo. Finalene ble spilt i Singapore, mens produksjonen av TV-sendingene foregikk fra Oslo med rundt 100 millioner seere.

Er du født før 2000-tallet kan det være vanskelig å forstå hva e-sport egentlig er, og hvor stort det er i verden.

E-sport, eller elektronisk konkurransespilling som det også kalles, handler om utøvere som konkurrerer mot hverandre i ulike spill på datamaskiner eller spillkonsoller.

E-sport er en underholdningsindustri i rask vekst.

15 milliarder kroner

Ifølge Statista verdsettes e-sport-bransjen til 15 milliarder norske kroner. Bransjen har vært i stadig vekst de siste årene, og det er grunn til å tro at over 500 millioner mennesker ser på e-sport.

Til helgen arrangeres sluttspillet i Telialigaen. Finalen går av stabelen på SpillExpo, som i hovedsak trekker unge mennesker med interesse for spill og teknologi. SpillExpo har tilhold på Norges Varemesse i Lillestrøm.

Sluttspillet i Telialigaen går for å være Norges største innenfor e-sport.

De aller beste lagene i serien konkurrerer da om førsteplassen i hele tre ulike spilltitler.

Disse spillene er Counter Strike: Go, League of Legends og Rocketleague.

Sarpsborg-klubb til finalen

I år ble de seks beste lagene i e-sport sendt videre til sluttspillet som til syvende og sist kulminerer i en storstilt finale i Lillestrøm søndag 13. november. Sendingene kan sees på NRK.

Sarpsborg-gründeren Mohammed Barzinje eier e-sportsbedriften Riddle AS. De kvalifiserte seg nylig til finalen i sluttspillet til Telialigaen.

– Vi skal vinne vår femte NM-tittel. Går det hele veien inn, kan det bli vår tredje strake seier på rad, sier Mohammed Barzinje.

Det brygger opp til et aldri så lite lokal derby når Sarpsborg-klubben Riddel møter Fredrikstad-klubben Domino.

Vil bli blant de beste

Mohammed Barzinje syns det er gøy å møte nabobyen i en finale. Det er ventet trøkk og stemning når sluttspillet avgjøres søndag.

Han har hele tiden satt seg skyhøye mål.

– Riddle, klubben fra Sarpsborg, skal en dag bli blant de beste i Europa, slår Mohammed Barzinje fast.

Nærmer seg millionen i omsetning

Det var tilbake i 2015 at 27-åringen fra sentrum valgte å starte Riddle Elektroniske Sportsklubb. Siden den gang har klubben vokst betraktelig og har i dag over 30 spillere fordelt på ulike spill og lag.

Barzinje er også en av ildsjelene bak e-sportsenteret i Sarpsborg som har tilhold på Ungdommens kulturhus i Østre bydel.

Virksomheten, som har vært drevet i ekte dugnadsånd begynte å tjene penger i 2019.

Da opprettet Barzinje et eget selskap – Riddle AS. Det skjedde da klubben inngikk et samarbeid med salgs- og markedsføringsbyrået Net2Gain AS og mediebyrået Medias AS i Fredrikstad.

I fjor omsatte virksomheten for nesten 900.000 kroner med et ørlite overskudd på seks tusen kroner.