Tor Halmrast vokste opp i Sarpsborg. Halmrast spilte i flere band, blant annet i rockegruppa Nacks sammen med Bjørn Sørlie. Tor Halmrast startet sin musikalske karriere som 15-åring i Kruseløkka skoles aula i et beatband som het The Nightmares. Senere ble det egne jazzband. Det første Halmrast komponerte var «Slaget», et symfonisk dikt for Borg symfoniorkester. Det hadde sin urframførelse i 1972.

– Jeg komponerte stykket i ungdommelig mangel av selvkritikk. Det var en blanding av Grieg og Moody Blues, sa Halmrast til Sarpsborg Arbeiderblad i et intervju. Halmrast komponerte også musikken og hadde det musikalske ansvaret i teaterforestillingen «Tømmermenn» på Glenghuset. Den ble satt opp i 2017.

Halmrast var utdannet sivilingeniør i akustikk på NTNU i Trondheim, og i nesten hele sin yrkeskarriere, over 40 år, var han sjefsakustiker i Statsbygg. Han var en foregangsperson når det gjaldt å se samhørigheten mellom de to ulike fagfeltene akustikk og musikk. Hans kompetanse på dette feltet ble svært sentral under byggingen av Operaen i Bjørvika, et prosjekt han var dypt involvert i.

I 1992 komponerte han musikken til den norske paviljongen på verdensutstillingen i Sevilla og vant prisen for beste komposisjon/lyd-design.

Sammen med dikteren Torgeir Rebolledo Pedersen laget han radiooperaen "Alfa og Romeo", som ble belønnet med både Prix Italia og Edvardprisen i 1999. Så sent som i fjor ble hans komposisjon "Flutr" nominert til Årets verk av Norsk komponistforening.

Han har også vært landsdelskomponist i Nord-Norge og festspillkomponist for Festspillene i Nord-Norge.

Halmrast var en ettertraktet foreleser og underviste ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo og ved Norges musikkhøgskole. Han har forfattet boka «Klangen», en bok i praktisk akustikk. Han skrev i tillegg en rekke fagartikler og holdt foredrag i ulike land.

– Det er en fordel å være både akustiker og musiker slik at man har spilt eller fått framført musikk i tilsvarende saler og lydstudioer som man skal prosjektere. Akustikk er jo et erfaringsfag, sa Halmrast da han for to år siden sa ja til å være konsulent i ingeniør- og arkitektrådgivingsselskapet COWI.

Mandag døde han fredelig med familien ved sin side. Han holdt på med musikk og komposisjoner helt til det siste.

Bisettelsen blir 27. juli klokka 13.00 i Sagene kirke.