Middelalder på museet i helgen

Middelalder: Smaalensmarken har blitt arrangert siden 1950-tallet.I år blir det middelalderfokus.Foto: Espen Nordenhaug Østfoldmuseene

Middelalder: Smaalensmarken har blitt arrangert siden 1950-tallet.I år blir det middelalderfokus.Foto: Espen Nordenhaug Østfoldmuseene

Artikkelen er over 3 år gammel

Smaalensmarken står for døra. Det blir både annerledes og tradisjonsrikt.

DEL

I jubileumsåret 2016 ønsker museet å gjøre noe spesielt ut av det tradisjonsrike arrangementet. Derfor har de ansatte valgt å tematisere middelalderhistorien til tusenårsjubilanten Sarpsborg. Akkurat i overgangen mellom vikingtid og middelalder ble Borg til. Vikingtida hører vi mye om, men hva vet du egentlig om middelalderen? Det vil arrangementsansvarlig Ingvild Hasle og hennes kolleger på Borgarsyssel Museum gjerne hjelpe deg å rette på.

– I år gjør vi en vri og kaller arrangementet Borg middelalderdager! Vi har et fint samarbeid med Kokkenes Mesterlaug Østfold, som kommer og lager mat inspirert av middelalderoppskrifter, vi har hyret svenske Patrask, etter eget utsagn «Medeltidens snyggaste pojk-band», til å spille middelalderhits, og de to historiske gruppene Vikverir og Kongshirden 1308 viser henholdsvis hærkamp og middelaldersk håndverk og håndarbeid, sier Ingvild Hasle entusiastisk.

Barna har mange tilbud på Borgarsyssel denne helga, blant annet kan barna bygge Middelalderbyen Borg i dataspillverdenen Minecraft. Av andre aktiviteter kan barna male sitt eget våpenskjold og leke arkeologer. I tillegg møter du Sarpsborg Quiltelag, Sarpsborg bibliotek, Sarpsborg husflidslag og Sarpsborg historielag, som alle bidrar til arrangementet.

– Velkommen til levende middelalderhistorie akkurat der Olav Haraldssons Borg en gang lå, avslutter Hasle.

Artikkeltags