Snorre Walther ble søndag kveld vinneren av prisen «årets sarping».

Stolt «sarping»

Prisen ble delt ut av ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad Bernt Lyngstad, under Sarpsborggallen 2016 i Sarpsborg Scene.

Walther selv syns det hele var helt uvirkelig.

- Dette var veldig uventet, og jeg har kjent på det å være nominert en tre ukers tid, det gjør rett og slett noe med deg, forteller årets sarping Snorre Walther.

- Nå blir det deilig å komme seg hjem for å sove, humret han.

Han syns det er ekstra stas at han som opprinnelig er fra Horten, kan kalle seg årets sarping. Han viste ikke stort om byen før han valgte å flytte fra Horten for 16 år siden.

- Jeg og kona mi Ingrid flyttet til Sarpsborg i 2000, og det eneste jeg viste om byen var at Skjeberg hadde et damelag i håndball og at Eik Tønsberg slo FK Sarpsborg i cupen i 1993. Det er rett og slett stas å kunne kalle seg årets sarping, nå som vi går inn i jubileumsåret, påpeker han.

Samlet folket i Høysand

Kåringen av årets sarping var et samarbeid mellom Sarpsborg idrettsråd, Sarpsborg musikkråd, Sarpsborg kulturråd og Sarpsborg Arbeiderblad.

Avstemningen har skjedd via SMS etter at åtte gode kandidater ble plukket ut.

Ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad Bernt Lyngstad fortalte hva som var kriteriene for å vinne prisen årets sarping.

- Prisen skal gis til en person, ikke et lag, forening eller organisasjon. Vedkommende skal også ha gjort en fortjenstfull innsats i eller for Sarpsborg-samfunnet gjennom året som er gått.

Videre sier Lyngstad at vinneren samlet hundrevis av sarpinger i Høysand.

- Han fikk Sommerbåten til NRK å seile innom kommunebrygga i Høysand på sin ferd langs hele Norges kyst. Prisvinneren fikk også med seg både ordføreren og jubileumssjefen i kampen om oppmerksomheten i sommerens mest populære TV-program.

Takker alle involverte

Walther forteller at han ikke skal ha all æren for å ha fått NRKs Sommerbåt til Høysand.

- Vi fikk til en flott dag alle sammen. De som var med på dette var Sindre Martinsen-Evje, og alle de som jobber og tar seg av drift ute i Høysand, fastslår årets sarping.

- Jeg ønsker samtidig å rette en hilsen og takk til de sju andre nominerte som jeg også har stor respekt for, legger han til.

Walther ble klappet opp på scenen og alle i salen reiste seg. Det var tydelig at alle var enige om hvem som skulle få prisen.

Nå gleder Snorre seg til å slappe helt av. Og mange lurer kanskje på hva han skal gjøre resten av søndags kvelden?

- Nå blir det en liten markering hjemme, med meg og kona, sier han.

Bare deg og kona?

- Det er jo søndag, så vi må i så fall samle noen folk senere, men det er mulig jeg får med meg døtrene mine, smiler vinneren.

Første gang med Sarpsborggalla

Over 400 mennesker fant veien til Sarpsborg Scene søndag kveld. og kvelden ble ledet av trioen Knut-Erik Rønne, Rebekka Magnus og Hilde Bateman fra Teaterkameratene.

Rønne beskriver Sarpsborggallen slik.

- Sarpsborggallaen er byens egen Oscar-utdeling, der Sarpsborg-idretten og kulturlivet i byen blir hyllet.

Det ble en hylles til flere personligheter som har gjort seg fortjent til det, og priser som «Årets unge talent», «Idrettrådets hederspris» fra Sarpsborg idrettsråd og «Allegroprisen» fra Sarpsborg musikkråd kan nevnes. Ordfører Sindre Martinsen-Evje delte ut Sarpsborg kommunes kulturpris.

Kommunens kulturpris gikk til Malin Schavenius. Hun prøvde å holde tårene tilbake.

- Dette var overraskende og koselig, sier hun.

- Jeg skal prøve å la være å grine nå, men jeg ble veldig rørt. Jeg føler meg litt gammel nå, humrer hun.

Også årets NM-vinnere fikk sine medaljer, mens om lag 400 mennesker var til stede på Sarpsborg Scene søndag

Det ble i tillegg til alt dette mange humoristiske innslag fra lokale artister, samtidig som at barn og unge fra ulike idrettslag fikk framføre ulike opptredener.

Bandet Feast for Fools underholdt med musikk og ble kalt "husbandet" til Sarpsborg Scene av trioen som loset de besøkende gjennom kvelden.

Halvor Titlestad, prosjektleder ved Sarpsborg Scene regner med gjentakelse neste år.

- Nå skal vi sette oss ned å planlegge neste års galla. Vi ønsker å gjøre dette mye større neste år, forteller Titlestad.

Bildeserie

Sarpsborggallaen 2016