Prisveksten i Norge landet på 6,8 prosent i juli målt mot samme måned i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kjerneinflasjonen, som måler prisveksten utenom strøm og avgiftsendringer, ligger samtidig på 4,5 prosent. Det er det høyeste som er registrert siden man begynte å måle dette i 2001, skriver E24.

– Inflasjonstrykket er klart høyere enn hva Norges Bank hadde ventet seg. Dette taler klart i favør av en halv prosentpoengs renteoppgang i august, og kanskje også i september, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til nettavisa.

Haugland peker på økningen av kjerneinflasjonen – som er Norges Banks foretrukne inflasjonsmål – er vesentlig mye høyere enn Norges Banks eget anslag på 3,2 prosent.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier at dagens tall er høyere enn det de hadde forventet på forhånd.

– Det blir vanskelig for Norges Bank å bare feie dette under teppet. Jeg tror det hvert fall blir en dobbelt renteheving nå i august, sier han.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, er enig i at dagens tall legger opp til en dobbelt renteheving på neste rentemøte i sentralbanken.

– Det vi ser er en bekymringsfull høy prisvekst. Her ligger det an til et nytt dobbelt rentehopp, sier hun.

(©NTB)