Gå til sidens hovedinnhold

Skal lære sarpingene mer om feminisme før Kvinnedagen

Artikkelen er over 2 år gammel

Partiet Rødt og LO inviterer i slutten av denne måneden til et møte for å få sarpingene til å sette seg inn i hva feminisme egentlig handler om.

Det legges opp til en omfattende markering av Kvinnedagen 8. mars i Sarpsborg også i år, med flere arrangementer på skoler, kirken, rådhuset, torget og ikke minst kveldsarrangementet på Glenghuset.

«Kvinnekampen fra 70-tallet og fram til i dag», er blant temaene på kveldsarrangementet på Glenghuset.

Demonstrasjonstog og appeller

Som en følge av at regjeringspartiene nå åpner for å endre abortloven, er det flere steder i landet også planlagt store demonstrasjonstog på denne merkedagen. I Sarpsborg blir det arrangert demonstrasjonstog fra Sarpsborg rådhus til torget, der det vil bli holdt appeller.

Kvinnedagen

  • Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år den 8. mars. En nasjonal kvinnedag ble først arrangert i USA i 1909, mens en internasjonal dag ble vedtatt året etter på Sosialistinternasjonalens konferanse i København, der over 100 kvinner fra 17 ulike land deltok.
  • Dagen ble etablert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter, og å bygge opp støtte for allmenn stemmerett for kvinner.
  • Etter FNs internasjonale kvinneår i 1975 ble dagen i 1977 gjort til FN-dag, og en av flere av organisasjonens årlige merkedager.

Kilde: wikipedia.no

 

Partiet Rødt Sarpsborg og omegn mener årets 8. mars er viktigere enn noen gang. Og en drøy uke før selve Kvinnedagen inviterer partiet i samarbeid med LO Sarpsborg og Rakkestad et åpnet møte om feminisme i LOs lokaler ved Sørlietorget på Tunejordet torsdag 28. februar.

– Vi gjør dette for å skape muligheter for befolkningen til å sette seg litt inn i hva feminisme egentlig handler om, og hvorfor det er så viktig å markere Kvinnedagen 8. mars. Det er veldig mange som har et inntrykk av feminisme som kanskje ikke stemmer helt. Vi opplever til og med at egne medlemmer har definert seg selv som feminist i årevis kommer til oss og forteller at de nå innser at det handler om så mye mer, sier leder for Rødt Sarpsborg og omegn, Jan Petter Bastøe.

Han håper det kommer mange nysgjerrige og samfunnsengasjerte sarpinger til arrangementet, slik at enda flere blir mer bevisste på hvorfor det nå er viktigere enn noen gang å markere Kvinnedagen.

– I år markeres kvinnedagen på en storslått måte i Sarpsborg, takket være godt arbeid fra 8. mars-komiteen. Vi håper med dette møtet å nå ut til mange sarpinger for å få opp engasjementet rundt 8. mars. Vi vil ha flere nysgjerrige, frustrerte, forbannede og inspirerende mennesker med oss på denne dagen. Det planlegges store demonstrasjonstog landet rundt, som følge av regjeringens herjinger med kvinners rettigheter det siste året. Og vi i Sarpsborg skal vise at vi stiller med motstand, vi også, lover Bastøe, som har fått med seg en erfaring innleder til dette folkemøtet i forfatter, pedagog og politiker Jorun Gulbrandsen.

Maktspill mellom partier

– Det finnes få kvinner i Norge med så omfattende erfaring som henne, når det kommer til å kjempe fram kvinners rettigheter. Samtidig er hun veldig engasjerende og interessant å høre på, sier Bastøe og legger til at Gulbrandsen ikke er redd for å ta imot kritiske eller skeptiske spørsmål fra tilhørerne.

LO Sarpsborg og Rakkestad mener et slik folkemøte er et godt – og ikke minst viktig – initiativ.

– Det er helt naturlig at LO støtter opp omkring gode tiltak som viser at vi er opptatt av kvinnesak. I denne sammenheng er møtet 28. februar et meget godt tiltak, sier LO-leder i Sarpsborg og Rakkestad, Finn Arne Solberg.

Jan Petter Bastøe i Rødt håper det kommer mange nysgjerrige tilhørere på møtet om drøye to uker, og uttrykker sterkt frustrasjon over at politikere i 2019 bruker kvinnekroppen som forhandlingskort blant makteliten.

– Et eksempel er hvordan kvinners rettigheter rundt abort ble brukt i et maktspill mellom partier. Dette handlet i bunn og grunn slett ikke om at noen politikere er genuint bekymret for at kvinner skal ta abort fordi det er lettvint. Det vet de ikke stemmer. Det handler om at kvinnekroppen fremdeles blir brukt som et forhandlingskort for mennesker med makt. Og det er helt uakseptabelt. Kvinnekroppen har blitt brukt som premie for seiersherrer, og som terrormål for soldater i årtusener. Og det at vi ikke har kommet lenger i dag, til og med her i Norge, er trist – men ikke overraskende. Det er nettopp dette feminisme handler om, å snu tankemønstre, slik at det vil være utenkelig å bruke kvinners kropp som forhandlings- eller sanksjonsmiddel, sier han.

– Se samfunnet med nye øyne

Han mener videre at feminisme også handler om å se samfunnet med nye øyne, og at feminisme handler om de store, tydelige sakene som tvangsekteskap og muligheter til utdanning og arbeid for jenter i andre land.

– Men det handler også om livskvalitet for hele familien i vårt land. Det handler fremdeles om lik lønn for likt arbeid, men det å faktisk ha valgfrihet til å leve et godt liv etter arbeidsdagens slutt er like viktig. Her kommer en av våre kampsaker, sekstimersdagen, inn som et virkemiddel. Kvinnene har for lengst inntatt arbeidslivet, men de har måttet tilpasse seg et arbeidsliv skapt for menn. Et arbeidsliv bygd opp for menn som hadde en partner hjemme. Og når mannen kom hjem fra jobb, hadde han alle rettigheter til bare å slappe av. I dag jobber oftere begge voksne i en familie. Og verken den ene eller den andre kan bare slappe av når de kommer hjem. Vi ser at det tærer, både på livskvalitet og på forholdene. Likevel er det også slik at kvinnene, etter all forskning og statistikk fremdeles har hovedansvar for hus og hjem, logistikk og planlegging. Samfunnet krever superevner, og stusser over at folk, spesielt kvinner, blir sykemeldte og faller ut fra arbeidslivet, sier Jan Petter Bastøe i Rødt Sarpsborg og omegn.

Kommentarer til denne saken