Gå til sidens hovedinnhold

– Skap klima for større åpenhet!

Artikkelen er over 1 år gammel

Innlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Altfor mange historier den siste tiden har vist oss at det er mange som sliter med den psykiske helsen sin. De deler og formidler triste historier om vanskelige forhold der de blant annet ikke får hjelp, eller at hjelpen er så distansert og krevende å finne. Vi trenger et tilbud som fungerer og som kan gis fort nok.

Om noe krever politisk vilje, eller politisk innsats – ja, da må vi umiddelbart ta det på alvor! Da kan vi ikke tillate oss å nøle, men bidra aktivt.

Psykisk helse, bra eller dårlig – vi har alle en psykisk helse som må passes på og styrkes i et livsløpsperspektiv. Som barn, ungdom, ung voksen, voksen eller gammel for den saks skyld.

Hvert eneste år er det mange som velger å ta sitt eget liv. I fjor var det over 650 mennesker som valgte å avslutte livet. Det er så inderlig trist lesning og vond statistikk å forholde seg til.

Psykisk helse må aldri bli en salderingspost i verken statlig eller kommunal regi. Her må vi satse, synliggjøre eller fremme gode, varme og konstruktive tilbud.

Dårlig psykisk helse kan komme snikende og den kan komme akutt, eller utløses av traumer eller akutt oppståtte personlige utfordringer. Alle kan bli rammet litt – eller med full kraft.

Derfor, når psykisk sykdom rammer må kompetent personell og helseapparatet inn. Både tidlig nok, rask nok og raus nok hjelp er viktig!

Sarpsborg kommune er en av 18 pilotkommuner som har et lavterskeltilbud/-tjeneste for deg med angst og/eller depresjon, med eller uten søvnvansker. Enhet for «rask psykisk helsehjelp» sitt telefonnummer er 982 16 325.

Behandlingen er basert på veiledet selvhjelp og kognitiv terapi. Her skal du møte høyt kvalifiserte fagpersoner. Etter avklaring og samtale/konsultasjon er neste trinn gruppe, kurs eller tradisjonell samtaleterapi. Personer som trenger mer langvarig terapeutisk innsats, blir hjulpet/henvist videre.

Lavterskeltilbudet samarbeider med andre instanser dersom dette er hensiktsmessig. Eksempelvis fastleger, andre kommunale tjenester, spesialisttjenesten, NAV og eventuelt arbeidsgivere. Tilbudet er for deg over 18 år med mild eller moderat grad. Ved alvorlig grad er det spesialisttjenesten som skal kontaktes. Da via fastlege eller legevakt. Da formidler de akuttkontakt og responderer umiddelbart hvis det er `rød kode og krise`.

Her må vi løfte i flokk, og sørge for at alle instanser kan bidra til en bedre hverdag, gode tiltak og best mulig psykisk helse. Tilbud og aktiviteter der det er rom og raust nok for dem som sliter med psykisk uhelse.

Og vi må være gode nok på tidlig tiltak, tidlig diagnostisering av barn og ungdom. Skape trygge arenaer for lek og senere læring i hele utdanningsløpet. Nok hender, nok voksne, nok kvalifiserte som sørger for en stor dose mestring. Manglende mestringsfølelse i skole er blant de mest alvorlige risikofaktorene og psykisk uhelse.

Derimot er følelsen av støtte fra foreldre, lærere, og medelev er forbundet med høy grad av livskvalitet. Dette er viktig å merke seg for de aller fleste av oss.

Søk hjelp, søk i tide – la ressurspersoner i nettverket ditt hjelpe deg hvis du trenger det!

Og, jeg er opptatt av at vi må legge hendene på ballen nå!

Her kan du få du hjelp

Trenger du noen å prate med? Sliter du med selvmordstanker? Her er kan du få hjelp:

Kirkens SOS telefon: 22 40 00 40 (døgnåpen)

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpen)

Røde Kors hjelpetelefon: 800 333 21 (mandag –fredag 14 –20)

Alarmtelefon for barn og unge: 116 111

Sarpsborg kommunes lavterskeltilbud: 982 16 325

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.