Gode nærmiljøer handler ikke bare om ren luft, fine veier og grønne parker, men også om vakre bygninger. Skjønnhet er viktig, også der vi bor, jobber og går på skole hver dag.

Dette leste jeg i Aftenposten i søndagsutgaven 23. august. Det var så deilig at en ung mann/gutt på 16 år formulerer seg så tydelig og direkte.

Som avdanket blomsterdame og trofast Høyre-dame, som har sittet i teknisk utvalg i 12 år, så er nok skjønnhet noe som aldri har vært inne i de planene vi har hatt på bordet. Imidlertid er skjønnhet noe jeg opplevde daglig i blomsterbutikken og dette har vært livsnødvendig for meg.

Det som har vært tydelig i diskusjonene er om utbygger får økonomi i det de bygger, uansett utforming, byggemateriell og resultat rent visuelt. Skjønnhet har det aldri vært snakket om. Det er et uttrykk som ikke er inne i noen planer, verken sentrumsplan eller arealplan. Én ting er at vi som politikere ikke har tenkt i de baner, men at det er ikke blitt stilt spørsmål om det verken i leserinnlegg eller SAs ledere forundrer meg.

Vi leser vår avis hver dag, og avisen trekker alltid frem at nå har utbygger kjøpt det huset og skal bygge blokk. Ikke en eneste gang et spørsmål fra avisens side om krav om andre typer boliger eller krav til skjønnhet, fantasi eller arkitektur. Jeg skulle ønske avisen hadde en tydelig stemme og stilte kritiske spørsmål om utviklingen. Politikerne har i hvert fall ikke tenkt i de baner, og de har et ansvar til utforming og byggemateriell og til å sette de rette spørsmål når kommunen og sentrum skal utformes.

Sist sommer var vi på tur til Stavanger for å overvære Interfloras generalforsamling. Vi tenkte selvsagt miljø og tok tog.

Da vi rullet inn mot Sentralbanestasjonen i Oslo passerte vi Sørenga. Jeg utbrøt overfor Kristen Fredrik: – Har du sett noe så trist?

Sørenga har ingen skjønnhet, ingen frodighet av grønt og ligger der i mørke farger i vannkanten, på en av de flotteste arealene i Oslo. Jeg er som mange vet sterkt imot grå eller sorte hus. Spesielt er jeg redd for at byen jeg er så glad i, skal bli en grå/svart by. Derfor måtte jeg bare si det høyt på et overfylt tog (før koronatiden) i håp om at noen hørte og fikk opp øynene for trenden med grå og svarte bygninger som farger by og land.

Vi ankom Stavanger etter en lang, trivelig togtur gjennom vakre landskap. Interflora hadde flere foredrag som vi kunne følge, blant annet et om hva farger betyr for mennesker. Det første bildet som kom opp var fra Sørenga. Foredragsholderens åpningsreplikk var: Har dere sett noe så trist?

Da forstod jeg at jeg ikke er alene om å mene og se.

Farger betyr mer for oss enn det vi aner. Hjemme har vi hatt knallgule, blanke kjøkken to steder der vi har bodd. Det å komme på kjøkkenet om morgenen på vårt gule glade kjøkken, ga oss en god start på dagen. Gult assosierer vi med optimisme, glede og energi! De gule kjøkkenene våre tenker vi alltid tilbake på med glede.

Sist høst hadde vi en tur til Normandie. Det var fantastisk med masse historie, mye siste verdenskrig, men også en tur til Monets hage. Der opplevde vi knall grønne, blanke hagemøbler, vinduslemmer og dører! Helt fantastisk!

Nå kan dere bare tenke hvilken farge vi har valgt i Grimstad i sommer. Vårt lille vakre hvite sørlandshus har fått fantastisk blank, knallgrønn dør og noen hagemøbler. Tro meg, det ble til energi og glede.

Det er et stort ansvar som ligger på våre skuldre. Byen skal formes og bygges. Fremtiden skal vise og dømme hvilke verdier og om kvalitetene som vi legger i bunnen har vært gode nok. Å forme en by er ikke lett. Da vi eide Glengsgaten 30, var utformingen og tankene slik at når Tante Henriette tittet ned fra himmelen, skulle hun kjenne seg igjen, men forstå at det var en annen tid. Slik bør vi alle tenke. Sarpsborg skal formes slik at den nye tid skal være tydelig, men noe må være slik at vi kjenner oss igjen. Det er ikke bare politikere som har ansvaret, men du og jeg. Utbyggere skal levere boliger, arbeidsplasser og uterom hvor arkitektur, skjønnhet og fremtidsdrømmer skal gis rom.

Folk skal bo, arbeide og trives i Sarpsborg også i fremtiden.