Skriftlig eksamen øker risikoen for å stryke, ifølge SSB

EKSAMEN: Det er større sjanse for å stryke på skriftlig eksamen enn på muntlig, viser ny studie fra forskere i SSB.

EKSAMEN: Det er større sjanse for å stryke på skriftlig eksamen enn på muntlig, viser ny studie fra forskere i SSB. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Å bli trukket ut til skriftlig eksamen øker risikoen for å stryke og gjør at svakere elever ikke klarer å fullføre videregående skole, ifølge SSB-forskere.

DEL

– De som trekker skriftlig eksamen, har mer enn 2,5 ganger så stor sjanse for å stryke. Å stå på eksamen er obligatorisk for å fullføre videregående, og derfor har denne "uflaksen" med eksamenstrekningen langsiktige konsekvenser for en gruppe svake elever, sier forskerne Martin Eckhoff Andresen og Sturla A. Løkken i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Halvparten får ikke vitnemål

– Blant de som stryker fordi de kom opp i skriftlig eksamen er det omtrent halvparten som fortsatt ikke har vitnemål fra videregående skole når de er 25 år, forteller Løkken.

Forskerne har undersøkt konsekvensene av å bli trukket ut til skriftlig eksamen i stedet for muntlig i andreklasse på videregående skole i deres nye studie.

Elever velger ulikt

De presiserer at "flinke" elever pleier å velge andre fagkombinasjoner enn "svakere" elever, og oftere fag som evalueres med skriftlig eksamen. Dermed kan man ikke direkte sammenlikne de som kommer opp i skriftlig med de som kommer opp i muntlig eksamen.

Forskerne har derfor i stedet sammenliknet studenter som kommer opp i samme fag, men med forskjellig eksamensform.

Artikkeltags