Gå til sidens hovedinnhold

Skolestart nærmer seg

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Må alle være glad i teori-læring? Det naturlige svaret på dette spørsmålet er for de fleste «nei, selvfølgelig ikke». Så hvorfor fortsetter da den norske skolen, med politikere i bresjen, å prioritere en skole for bare de teoriflinke og de som klarer å sitte stille lenge?

Både under de røde og blå har de hatt altfor ensidig fokus på teori, og de praktiske- og estetiske fagene står i fare. Skolen skaper i større grad ikke det samfunnet etterspør, og det er mye som tyder på at vi får flere tapere enn vinnere gjennom vektlegging av teori framfor praksis. Skolevegring øker på landsbasis, men hvorfor?

Kunnskap er en drivkraft for det grønne skiftet og grunnlag for et bærekraftig samfunn. I et høyteknologisk og globalt samfunn vil kravene til omstillingsevne og kompetanse stadig være høye.

Vi trenger teoretisk skarpe hoder. Samtidig skal ikke det gå på bekostning av alles behov for kreativitet, lek, sosiale ferdigheter og god psykisk helse.

I grønn skolepolitikk legger vi vekt på at disse dimensjonene henger sammen.

 

Et av skolens viktigste formål må være å hjelpe barn og unge til å bli trygge og selvstendige mennesker med gode forutsetninger for å mestre utfordringene livet byr på. Livsmestring må derfor løftes frem i skolen. Sammen med oppvekst- og helsepolitikken, er dette er vårt viktigste grep mot utenforskap, dårlig helse og lav deltakelse.

De grønne mener at barnehagen, skolen og oppvekstmiljøet ellers må gi trygge rammer for lek og læring. Samtidig må det legges til rette for minst én time fysisk aktivitet daglig, noe som kan oppnås gjennom varierte arbeidsmåter og hva med skolehager?

Mye god innlæring kan gjøres her og mange fag kan bruke skolehagen som læringsarena som gir noe annet.

Alle skal oppleve mestring og bli i stand til å ta mest mulig ansvar for seg selv og omgivelsene sine. De Grønne vil sørge for at skolens rammeverk er forankret i et helhetlig menneskesyn og kan ivareta mangfoldet av elever. Vi må øke fokus på dybdeære og større handlingsrom for de praktiske og kreative fagene. Og derfor bør du stemme Miljøpartiet De Grønne 9. september.

Kommentarer til denne saken