Gå til sidens hovedinnhold

Slik endte valget i de ulike kommunene i Østfold

Artikkelen er over 2 år gammel

Senterpartiet endte opp som største parti i seks av 12 kommuner i Østfold.

I Aremark kapret Senterpartiet hele 52 prosent av stemmene, melder NRK. I Rakkestad fikk Sp 45,4 prosent; i Marker 44,3 prosent; i Skiptvedt 40; Våler 38,1 og i Indre Østfold 31,2 prosent av stemmene.

I Aremark, Rakkestad, Marker og Skiptvedt kom Ap på andreplass og Høyre på tredjeplass.

Våler ga Høyre andreplassen med hele 30 prosent oppslutning, mens Arbeiderpartiet fikk tredjeplassen med 11,1 prosent.

Senterpartiet

Kommunene Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad slås sammen fra 1. januar 2020, og blir da hetende Indre Østfold kommune. Senterpartiet var altså den klare vinneren blant innbyggerne i denne nye kommunen med 31,2 prosent. Høyre landet andreplassen med 25,8 prosent, og Arbeiderpartiet fikk tredjeplass med 19,9 prosent.

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet har mistet mange velgere i dette valget. De ble likevel størst i fire Østfold-kommuner; Hvaler, Fredrikstad, Sarpsborg og Moss.

På Hvaler fikk Ap 36,3 prosent av stemmene, etterfulgt av Frp med 18,3 prosent og Sp med 13,2 prosent. Ap-topp Mona Vauger styrer dermed mot ordførerkontoret på Hvaler, skriver Fredriksstad Blad. Eivind Borges tid som Frp-ordfører på Hvaler er forbi etter 12 år.

I Fredrikstad fikk Ap 36,3 prosent av stemmene, etterfulgt av H med 15,3 prosent og Frp med 12,6 prosent.

I Sarpsborg fikk Ap 34,5 prosent av stemmene, etterfulgt av Senterpartiet med 10,8 og Frp med 10,4 prosent. Sp kan nå avgjøre om Arbeiderpartiet mister sin ordfører eller om Sarpsborg skal få en ordfører som vil be om en rett linje-utredning for jernbanen.

Også i Moss fikk Ap flest stemmer (27,7 prosent), etterfulgt av Høyre med 19,1 og Ny kurs (NYKU) med 11,1 prosent. Ny Kurs er en by- og bygdeliste for Moss og Rygge, med overordnet mål om «å arbeide for at alle innbyggere i Moss og Rygge skal ha mulighet for å øve innflytelse på kommunalpolitiske saker».

Høyre

Høyre gjorde sine beste Østfold-valg i Råde, med 38,1 prosent, og i Halden, hvor de fikk 27,9 prosent av stemmene.

I Råde fikk Senterpartiet andreplass med 21,6 prosent. Tredjeplassen fikk Arbeiderpartiet med 15,4 prosent.

Haldenserne ga Ap en andreplass med 17,6 prosent av stemmene og Sp en tredjeplass med 13,8 prosent.

Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Rødt oppnådde mandag tidenes beste valgresultat i et lokalvalg, landet over. Det samme gjelder i Østfold.

Les også

Flere sarpinger stemmer tidligere

Les også

Det er Senterpartiet som bestemmer hvordan den nye politiske hverdagen blir i Sarpsborg. – Det er uansett vi som får skylda, sier Helge Skår.

Kommentarer til denne saken