Mattilsynet oppfordrer alle hundeeiere til å ta ekstra godt vare på hunden sin på nyttårsaften. Denne kvelden kan være svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder.

En skuddredd hund må ikke være alene på nyttårskvelden, og hunden må skjermes for lydinntrykkene, sier seniorrådgiver og veterinær Sigrid Engeland i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.


Råd for valpen

Det kan være lurt å venne hunden til fyrverkeri fra den er valp. Noen spiller jevnlig av fyrverkeri-lyd. Andre legger turen forbi skytebanen for å venne dyret til skarpe lyder.

Vær oppmerksom på at det ikke bare er å utsette valpen for skudd og smell. Treningen må være planlagt, ellers risikerer du å gjøre valpen skuddredd med treningen, sier Sigrid Engeland.

Høytider kan stresse dyra

Mange kjæledyr opplever endrede rutiner i julehøytiden, noe som kan være stressende for dem. Husk at både hunder og katter har behov for ro og mange timers søvn hver dag.

Hunder vil gjerne være med familien sin, og har oftest godt av å sosialiseres med flere. Noen hunder, særlig unge, kan imidlertid ha vanskelig for å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i selskap. Finn en rolig og skjermet liggeplass hvor de kan trekke seg tilbake.

Ikke gi dyra julemat

Både hunder og katter kan ha glede av litt variasjon i kosten, men de kan også få fordøyelsesproblemer ved store endringer. Det beste for dyrene er derfor at de får sin vanlige mat også i julen.

Aldri gi fet og salt mat som kan føre til diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. Husk at sjokolade, druer og rosiner kan være giftig for hunden, selv i små mengder.

- Hvis hunden ikke er vant til å spise bein, kan den få diaré av det også, avslutter seniorrådgiver Sigrid Engeland i Mattilsynet.