I disse dager er det Glengfestivalen og Sarpsborg-marken Forrige uke var det Robert Normann-festival. Det spilles eliteseriefotball på Sarpsborg stadion, dog med lav kvalitet om dagen, og i Sparta Amfi har ishockeysesongen begynt. Sist helg var det også stort ro-stevne på Tunevannet, som for øvrig har fått flytende badstu denne sommeren. En ny og for mange en etterlengtet attraksjon.

Denne uka startet gravearbeidene og nytt, moderne bibliotek er påbegynt. Positivt så det virkelig holder, selv om også denne kostnaden er kritisert. Det er enklere å være negativ enn konstruktiv.

I slutten av august er det byfest i Kulås og første uke i september er det klart for Sarpsborg-festivalen samme sted. På Greåker steller Raymond Kvisvik i stand til en annen festlighet. Slik kan vi ramse opp arrangement på arrangement som tilbys sarpingene, og da har jeg ikke nevnt alle attraksjonene som Soli Brug, Furuholmen, plankestien i Glengshølen, skogen og ikke minst sjøen. Skjebergkilen er en perle i seg selv. Tenk bare hvor vakker Kirkeparken har blitt etter at kommunen avsatte økonomiske midler til prosjektet. Det var de som i sin tid stilte spørsmål om dette også. Kommunen har mange lovpålagte oppgaver som må gjennomføres, men oppgaver som trivsel og glede, må en hardt økonomisk prøvet kommune også bidra med.

Sutrepavene får gå i seg selv, bruke byens mange muligheter. Det er all grunn til å være stolt sarping. Sarpsborg Arbeiderblad lanserte selv dette slagordet for en tid tilbake, og lokalavisa gjør så godt de kan med sine ressurser til å bygge opp patriotismen uten at de lykkes 100 prosent. Samtidig er det ikke enkelt i hverdagen å balansere i skjæringspunktet mellom børs og katedral.

Sarpsborg kommune bidro med et par hundre tusen kroner for at det skulle avvikles sykkelritt i byen. Dermed fikk man solid dekning og markedsføring via TV og aviser. I hvilken grad en slik pengesum er en god eller dårlig investering vil vi knapt få et eksakt svar på. Imidlertid vet vi at det å bygge merkevare over tid koster penger. På et eller annet tidspunkt kommer uttellingen om man er tålmodig nok, derfor kunne byselskapet iSarpsborg gjerne fått enda mer kommunale midler. Det er først når pengepotten er tilstrekkelig stor, at det er armslag nok til å gjøre en bedre jobb for enkeltmenneske, familiene og næringslivet i Sarpsborg.

Jeg leste nylig i en spansk avis at Starlite-festivalen i Marbella på Costa del Sol, som i år ble avviklet for ellevte gang, har generert 1,43 milliarder euro på disse årene. Restaurantbransjen og hotellsektoren i byen øker omsetningen med 50 prosent under festivalen, viser en rapport som PricewaterhouseCoopers har laget. Sarpsborg har selvsagt ikke noe arrangement som kan sammenlignes med gigantiske Starlite, men tallmaterialet fra Spania, viser at aktivitet skaper ekstraomsetning for næringslivet og hygge for folk flest. Imidlertid må det brukes noe penger i håp om å skape økte inntekter, for i en lukket hånd kommer det som kjent ikke noe.

Sarpsborg har satt i gang et omfattende prosjekt som skal bidra til å løfte østre bydel. Det var på tide, for området er stusslig behandlet gjennom flere tiår. På idéstadiet planlegges Sarpsborg-arena og det er ytterligere store boligplaner i Sarpsborg sentrum. Alt sammen vil styrke byen vår, men det kreves politisk mot og handlekraft, samt et optimistisk og velvillig næringsliv.

Det nytter imidlertid ikke bare å snakke uten å handle. Skal Sarpsborg bli Norges mest attraktive by innen 2027, har vi dårlig tid. Samtidig har vi rukket mye de siste årene takket vær større bevissthet rundt byutvikling, derfor er jeg lei all klagingen fra hjemmesittere og forståsegpåere.

Heia Sarpsborg!

Les også

Vi klarer ikke å utnytte Sarpsborgs fulle potensial