Dette er fristene du må huske 1. mars

SØK NÅ: Onsdag går fristen for å søke barnehageplass ut.

SØK NÅ: Onsdag går fristen for å søke barnehageplass ut. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Har du barn er det flere frister du og ungdommen må huske onsdag 1. mars.

DEL

(Fredriksstad Blad) Utdanningssektoren og barnehager har for vane å legge fristene sine til den første vårdagen. Har du små barn, eller ungdom som skal starte et nytt utdanningsløp kan det være greit å merke seg disse søknadsfristene.

Høyere utdanning

For de fleste elever på videregående skole er det det ordinære opptaket 15. april som er viktigst, men for noen faller fristen for å søke videre utdanning i morgen, onsdag. Har du planer om å bli politi, eller vil du studere luftfartsfag, kan det være lurt å ta en tur innom Samordna opptak i løpet av tirsdagen.

Søknadsfristen 1. mars gjelder for:

  • søkere til Politihøgskolen
  • søkere til luftfartsfag ved UIT Norges Arktiske Universitet
  • søkere med utenlandsk utdanning utenfor Norden
  • søkere som søker med realkompetanse
  • søkere som søker om tidlig opptak
  • søkere som søker om særskilt vurdering Videregående skole

Videregående skole

1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass som lærling. Ungdom som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har lovfestet rett til tre års videregående opplæring.

I Østfold er det omtrent 11.000 ungdommer på alle de tre trinnene på videregående skole. Innen klokken 23.59 onsdag 1. mars skal rundt 3500 tiendeklassinger ha søkt seg videre til videregående skole. Seksjonssjef ved opplæringsavdelingen i Østfold fylkeskommune, Bjørn Magnus Johansen, forteller at det er spesielt én ting det er viktig å huske når man setter seg ned for å søke.

– Det viktigste er selvfølgelig å søke, men det er også viktig å ha MinID klart når man skal sende inn søknaden, sier han.

– Vi opplever at det er mange som ringer inn til oss og forteller at de ikke kommer seg inn på søknadsportalen, og problemet er som regel at man ikke har de riktige passordene. De må man ha klare, og de skal man ha fått tilsendt, legger han til.

Endelig resultat av inntaket vil foreligge rundt 16. juli, og svarfristen er en uke etter at resultatet av inntaket er klart.

Barnehageplass

Den første vårdagen er også fristen småbarnsforeldre som ønsker seg barnehageplass til barna må forholde seg til. Reglene er mange, men har du barn født i september, oktober eller november kan du, ifølge Fredrikstad kommunes nettsider, ønske oppstart før barnet er ett år. Du har ikke rett på plass før den måneden barnet fyller ett år. Kommunale barnehageplasser må tas i bruk innen en måned etter oppstartsdato i tilbudsbrevet.

Derom du har søkt barnehageplass før 1. oktober må du endre nåværende søknad, ellers så vil søknaden bli slettet.

Sommerjobb

Har du planer om å bruke sommeren på å jobbe kan det være lurt å bruke den siste dagen i februar på å finne ut når fristen for din drømmejobb går ut.

Flere sommerjobber i statlige og kommunale etater utløper 1. mars. Hos Statens vegvesen utløper fristen for deg som er interessert i en sommerjobb innen vei, trafikk og teknologi på onsdag.

Artikkeltags