Vil fjerne styrbord og babord-begrepet

SOMMER: Spesielt kvinner og yngre personer mener styrbord og babord-begrepet forvirrer. Det er i stedet bedre å bytte ut de tradisjonelle utrykkene med høyre og venstre, mener de, viser ny undersøkelse.

SOMMER: Spesielt kvinner og yngre personer mener styrbord og babord-begrepet forvirrer. Det er i stedet bedre å bytte ut de tradisjonelle utrykkene med høyre og venstre, mener de, viser ny undersøkelse. Foto:

Forvirring om hva som er styrbord og babord skaper ulykker til sjøs, viser en ny undersøkelse fra forsikringsselskapet If.

DEL

En stor representativ undersøkelse som forsikringsselskapet If står bak viser at mer enn 1 av 10 nordmenn som har vært til sjøs de siste fem årene, har opplevd ulykker eller nestenulykker på grunn av forvirringen mellom styrbord og babord.

Tradisjonelle uttrykk

Halvparten av dem som har en mening om begrepene mener det ville vært både tryggere og enklere å ferdes til sjøs dersom vi i stedet brukte høyre og venstre.

– Jeg er usikker på om det er riktig å endre så tradisjonsrike uttrykk, men svarene i undersøkelsen viser at det kan være utfordrende å ferdes til sjøs, sier produktsjef for båtforsikring i If, Atle C. Strøm i en pressemelding.

Sarpsborg, Fredrikstad og Halden er et av de mest trafikkerte områdene langs kysten, og det kommer i tillegg mye gjennomgangstrafikk fra ferierende båtturister fra svenskekysten. Det betyr at det på fine sommerdager kan være en del båter og høy trafikk i Østfold-skjærgården.

Forsikringsselskapet IF kommer ikke med konkrete tall for Østfold, men en oversikt for hele landet, som viser at nordmenn flest mener styrbord og babord skaper forvirring.

Ikke overrasket

– Men jeg er ikke overrasket over tallene. Vi vet fra før at relativt mange har opplevd ulykker eller nestenulykker som følge av vikepliktsreglene. Selv om det ofte er god plass på sjøen, må du kunne handle raskt og riktig, sier Strøm.

Han mener det er viktig å oppdatere seg på reglene jevnlig.

– Alle som ferdes til sjøs må ha god kunnskap om vike-reglene. Dette blir bare enda viktigere hvis du har en rask båt. Da får du enda kortere tid til å tenke deg om når noe skjer, sier Strøm.

Hver tredje person

Blant gruppen som ønsker å bytte ut begrepet «styrbord» med høyre og «babord» med venstre er det en klar overvekt av kvinner og yngre personer.

Det er YouGov som har utført undersøkelsen på oppdrag for forsikringsselskapet If, blant nordmenn over 18 som har vært i båt de siste fem årene. Faktisk bare drøyt hver tredje spurte, altså 36 prosent, sier at de i stor eller svært stor grad kjenner til vikepliktsreglene til sjøs.

Artikkeltags