En bandylegende takker for seg

nå er det: Christer Lystad takker for seg etter et lite liv med bandyen. bandylegenden fra Sarpsborg sier stopp nå etter å ha vært spiller, trener og landslagstrener. han er klar av at det blir spesielt å ikke snøre på seg skøytene.

nå er det: Christer Lystad takker for seg etter et lite liv med bandyen. bandylegenden fra Sarpsborg sier stopp nå etter å ha vært spiller, trener og landslagstrener. han er klar av at det blir spesielt å ikke snøre på seg skøytene. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Christer «Crille» Lystads (42) karriere er over. Nå legger bandylegenden opp.

Norges beste bandyspiller gjennom alle tider blir ikke lenger å finne på norske eller utenlandske baner. Christer Lystad har brutt de fleste grenser som norsk bandyspiller.

Første skøytene

Allerede to og et halvt år gammel fikk han sine første skøyter. Det skulle være skikkelige bandyskøyter, og det besørget herrene Finn Johansen og Odd Olsen for.

– Bandyskøyter i så små størrelser var det ikke mulig å få tak i Norge. Takket være bekjentskaper i Sverige, reiste vi til Västerås og kjøpte til Christer, forteller SFK-legenden Johansen.

Med en far (Bjørn) som spilte bandy i SFK den gang, ble mye av tiden til guttungen brukt på stadion.

– Er ikke så sikker på at det hadde blitt bandy hvis det ikke hadde vært for ham, smiler Christer.

Måtte komme

– For hvert år som går, er du ett år nærmere å gi deg. Jeg har holdt på mye lenger enn de fleste i bandyen. Det er ene og alene for at bandyen har gitt meg så mye glede, vennskap og hygge gjennom alle år.

– Hva gjorde at du bestemte deg for at nå er det slutt?

– Jeg ble syk og har vært gjennom en stor operasjon. Det tar tid å komme tilbake, og nå mener jeg at det er passende å takke for seg. Klart det er vemodig, men jeg har familie og en datter. Hun spiller håndball og jeg har ikke vært den flinkeste til å følge opp. Det kolliderer ofte med det vi holder på med. Nå er det min tur til å være pappa på tribunen, og det gleder jeg meg til, konkluderer han.

Gått egne veier

Christer Lystad har aldri vært redd for å gå sine egne veier.

– Jeg fikk beskjed om at det fantes et stort bandytalent i Sarpsborg. Vi tok ham inn på guttelandslaget på høsten for å teste ham. De skulle løpe en 3000 meter test på en friidrettsbane. I mål var han over en runde foran neste spiller. Alle vet hvordan det har gått siden, sier utviklingssjef i Norges Bandyforbund Tor Audun Sørensen.

Siden den gang har det skjedd mye i sarpingens bandyliv. Han var den første norske som reiste til Sverige for å gå på bandygymnas, 16 år gammel.

Christer er eneste som har tatt medalje i serien i tre forskjellige land. Han er blitt norsk og svensk mester. I Russland ble det bronse.

Sarpsborg er toppen

41-åringen sliter der han sitter med sin cappuccino på Kaffeliten i Sarpsborg, når han skal oppsummere sitt bandyliv.

– Det har skjedd så mye at du nærmest kunne skrevet en bok. Band er ingen stor idrett, men alle de herlige menneskene jeg har truffet gjennom alle disse årene blir aldri borte. Jeg har knyttet kontakter som aldri vi dø, nå får jeg kanskje litt bedre tid til å pleie noen av dem, sier han litt skjelven.

– Hva setter du aller høyest på lista over det du har opplevd?

– Som tidligere sagt har det skjedd mye, men NM-gullet hjemme med Sarpsborg bandyklubb mot Drafn overgår det meste. En fullsatt kunstis hvor vi ga byen og supporterne et NM-gull. Det sitter brent fast, det er noe som helt sikkert aldri kommer til å forsvinne.

– Tiden i Sarpsborg med Plavunov og Efremov var stort. Spillere jeg lærte veldig mye av og tatt med meg i ettertid.

En annen historie er da Lystad spilte for Zorkij i Russland. De var kommet til kvartfinalen og spilte den foran 36 000 tilskuere i Sibir. Det er ikke ofte bandyspillere får lov til å spille for et slikt antall tilskuere.

– Det må oppleves for at du skal forstå hvordan det føltes, sier han.

Christer har alltid vært den personen som har gått egne veier. Ti treningsøkter i uka har vært helt vanlig for ham. Han har leid Sparta Amfi på morgenen for å få ekstra skøytetrening.

– Du blir ikke god i noen idrett hvis du tror du blir det på sofaen. Nå har jeg alltid hatt en fordel at jeg er glad i å trene. Får jeg ikke trent minst en gang om dagen, føler jeg meg ikke vel. Etter operasjonen har det vært tungt å bare sitte rolig. Håper det ikke er lenge til jeg får lov å trene igjen, sier han.

Sarpingen er sikker på at han har trent minst en gang hver dag de siste 20 årene.

– Det er liksom blitt en livsstil for meg det.

Foregangspersonen

Utviklingssjef i NBF Tor Audun Sørensen har fulgt Christer Lystad gjennom hele hans bandykarriere.

– Jeg har vært privilegert og heldig som har fått lov til det. Christer var litt umoden de første årene, men vokste seg raskt til lederen i landslaget.

– Hvordan vil du beskrive ham?

– Christer er en type som elsker å trene. Den personen jeg vil sammenligne ham med er Kjetil André Aamodt. Christer er alltid best og blir da ledertypen personen andre ser opp til.

Det er ingen bandyspiller i Norge med flere landskamper, scorete flere mål og målgivende pasninger enn Lystad.

– Det har aldri vært slik at han har spilt på landslaget for at vi ikke har andre spillere. Christer har hele tiden vært den beste uansett hvilken alder han har kommet i. Lystad er og blir bandylegenden i Norge, mener Sørensen.

Skaffet penger

Da det norske landslaget ikke hadde penger til å reise til VM i Russland ble det fikset av hvem andre enn Christer Lystad.

– Det er helt sant. Han fant russiske sponsorer til oss for 100.000 kroner, som gjorde at det ble VM likevel. Vi har mye å takke ham for, mener utviklingssjefen.

Bandyframtiden

Christer har jobbet mye for at bandysporten i Sarpsborg ikke skal dø ut. Han ønsker seg aller best en bandyhall.

– Det er så mange idretter i Sarpsborg og ungdommen velger ikke bandy, når forholdene ikke ligger til rette. Vi trenger tak over kunstisen.

– Uten det er jeg redd for at det vil være mange svenske i Sarpsborg Bandyklubb. Vi klarer ikke å få opp nok selv, sier bandylegenden som nå gir seg.

Artikkeltags