- Husker du scoringen, Peter?

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Kolbjørn Nilsen (67) glemmer aldri skuddet som gikk i mål på Sarpsborg Stadion 15. september 1970.

DEL

Målscorer var Leeds-legenden Peter Lorimer.Kolbjørn Nilsen husker eksakt hva som skjedde på Sarpsborg Stadion da Leeds var på besøk for 36 år siden. Verre er det med minnet til den gamle storscoreren Peter Lorimer, som var eneste mann som overlistet Kolbjørn Nilsen denne store fotballdagen i Sarpsborg.

- Kampen mot Sarpsborg Fotballklubb her på Sarpsborg Stadion husker jeg ikke mye fra, innrømmet Peter Lorimer da han kom til Sarpsborg i går ettermiddag.

Déjà vu

Skotten Peter Lorimer fikk en gjennomgang av scoringen på matta på stadion i går.

- Frisparket ble tatt eksakt her, fastslår "Kolla" mens pekefingeren er rettet mot gresset 20 meter fra målet mot grusbanen. Frisparket ble tatt litt til venstre for mål.

- Hvordan var da det mulig? Var det spillerne i muren som sviktet deg, undrer Peter Lorimer mens han ser for seg situasjonen som fant sted i 1970.

- Spillerne i muren trakk seg. Skuddet spratt flere ganger i bakken før ballen var i nettet. Det var et skudd jeg absolutt kunne ha tatt, og sensasjonen hadde vært et faktum om det hadde skjedd, mener Kolbjørn Nilsen.

Ufattelig prestasjon

Det sarpingene presterte mot storlaget Leeds i 1970 var en ufattelig prestasjon, forutsetningene tatt i betraktning. 0-1 på Sarpsborg Stadion, og 0-5 i returoppgjøret i Leeds var resultater som lot seg høre. Kvalitetsforskjellen mellom norske og engelske lag var mye større i 1970 enn hva som er tilfellet i 2006.

- I Leeds var vi store stjerner i 1970, og var profesjonelle i motsetning til våre motstandere her på Sarpsborg Stadion. 0-1 var et kjempebra resultat for hjemmelaget. Noe tidligere møtte vi Lyn i Oslo, og vant 10-0, forteller Peter Lorimer, som spilte 701 kamper for Leeds United og 25 landskamper for Scotland.

Kolbjørn Nilsen spilte to av sine beste kamper da SFK møtte Leeds United i 1970.

- Vi spilte ultradefensivt, og hadde et stort press på oss gjennom hele kampen. Jeg hadde mange redninger, og spesielt godt husker jeg en suser av et skudd fra Lorimer som traff meg rett i skulderen, før ballen spratt helt utenfor 16-meteren på tilbakeveien. Den skulderen var vond i flere dager etterpå, ler Kolbjørn Nilsen.

Forsto omfanget

Det var nærmere 9.000 tilskuere som overvar oppgjøret i Messebycupen den 15. september 1970. Først da sarpingene reiste til Leeds for å spille returoppgjør, forsto de omfanget av fotballkampene.

- Vi ble omtalt som tømmerfløterne fra nord. Vi var et lag på tur som reiste til Leeds for å spille kamp. Vi hadde sluppet inn kun tre mål etter ordinær spilletid, men dommeren la til 12 (!) minutter fordi vi drøyet tiden. Jeg fikk en skade ved full tid og ville av banen, noe trener Bjørn Spydevold nektet meg. På overtid slapp vi dessverre inn ytterligere to. Men personlig mener jeg vår prestasjon i Leeds var like stor som her på Sarpsborg Stadion, sier Nilsen om kampen de spilte foran 30.000 tilskuere på Elland Road.

- Jeg sto i mål foran svingen der tusener av Leeds-fans befant seg. Da jeg kom bort til målet like før kampstart, pep de mot meg. Jeg vinket tilbake, og da ble pipingen virkelig høy, spøker "Kolla".

- Leeds-fansen var imponert over oss. Vi ble dyttet ut på banen igjen av Leeds-manager Ron Revie etter kampslutt for å ta imot hyllesten fra et imponert hjemmepublikum. Det var stort, avslutter Kolbjørn Nilsen.

Artikkeltags