OL-syklist på knapper og glansbilder

OL-syklist Emilie Moberg (21) lever på toppidrettens økonomiske skyggeside.

OL-syklist Emilie Moberg (21) lever på toppidrettens økonomiske skyggeside. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

OL-syklist Emilie Moberg (21) fra Halden lever på toppidrettens økonomiske skyggeside.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Søndag gjorde Halden-rytteren unna OL-fellesstarten til 57.-plass. Hun kom til mål 21 minutter bak gullvinner Marianne Vos (25) fra Nederland.

Å være kvinnelig proffsyklist er én ting. At det fortsatt er et stykke opp til verdenstoppen, gjør heller ikke susen verken for økonomien eller kjendisfaktoren.

Mens Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen håver inn rundt 15 millioner kroner årlig på å sykle noen av verdens største idrettsarrangementer, er deres kvinnelige kolleger avspist med vekslepenger.

– Dette er ikke lukrativt, men så driver jeg heller ikke med syklingen for pengenes skyld. Vi må selv gå rundt til firmaer og spørre om de vil sponse oss, så får vi lønn gjennom dem. Det er selvsagt ett av svarene på at bredden ikke er større i Norge, sier Emilie Moberg til NTB.

Østfoldingen sykler for det norske profflaget Hitec Products der Emma Johansson er stjernen. Den svenske jenta med både OL- og VM-medaljer er godt etablert i verdenstoppen og har en temmelig vanlig norsk årslønn på rundt 600.000 kroner.

For lagvenninnene Moberg og co. blir det null lønn, null stipend fra verken Olympiatoppen eller sykkelforbundet - og i beste fall et lite, sekssifret beløp med sponsorkroner.

– Skal vi heve nivået, må det mer penger inn i kvinnesyklingen samt flere lag som satser på å reise utenlands for å konkurrere. Nivået er ikke godt nok til bare å sykle i Norge. Sånn sett er Hitec-laget kanskje starten på noe. Jeg vil fortsette i laget et par år til, så kanskje søke mot større lag etter hvert, om jeg blir god nok. Jeg ønsker å se hvor langt jeg kan nå og håper å være i verdenseliten om 4-5 år, sier Moberg.

21-åringen er fjerde yngste norske kvinnelige OL-syklist noensinne. De beste rytterne i verden har med få unntak passert 25 år.

– I sykling er man best fra midten av 20-årene og oppover, men jeg har det fint på veien dit. Ellers ville jeg aldri ha drevet med dette.

Norges Cykleforbund har gjennom en årrekke forsøkt å heve nivået på kvinnesyklingen. Likevel er det blitt tomrom mellom og etter generasjonene med søstrene Monica (verdensmester 1994) og Anita Valen (VM-bronse 2004).

– Vi har en lang vei å gå nå med tynn bredde og for få jenter som satser og dermed for få dediserte talenter. Sykling er dessverre lite attraktivt for kvinner, som gjør at det blir utfordrende å få dem til å holde på lenge nok. De beste kvinnene i verden er mellom 25 og 35 år gamle. Emilie har en lang framtid foran seg, men får en tålmodighetsprøve. Hun er nesten like god som det Emma Johansson var som 21-åring, mener sportssjef Steffen Kjærgaard.

Den tidligere US Postal Service-proffen ser problemet med å få endene til å møtes på landeveien.

– Det blir vanskelig for utøverne å få det til å gå rundt økonomisk. De er ikke i nærheten av de mannlige proffenes lønnsnivå. Jeg skulle tro at kanskje 20-30 kvinnelige landeveissyklister i verden så vidt greier å leve av sykling, hevder Kjærgaard. (ANB-NTB)

Artikkeltags