Samarbeidsarrangementet mellom Sarpsborg IL Friidrett og Fredrikstad IF, Glommaløpet, ble i dag arrangert for andre gang. I fjor stilte 350 deltakere til start på Sarpsborg torg, noe som ble slått betraktelig i år med hele 1.200 deltakere.
Se video av alle løperne på vei inn i Kulåasparken øverst i denne artikkelen.
Utvidelse årsaken
Forskjellen fra i fjor var at arrangementet i år var utvidet til fire klasser, mens det i fjor var kun ett hovedløp. I år kunne barn i alderen 6 til 14 år melde seg på barneløpet. De aller minste løp 800 meter, mens de litt eldre løp en 1.600 meter sløyfe rundt i sentrum.
- Barneløpet var krydderet i år, som vi har lyst til å videreutvikle til neste år, sier leder av SIL Friidrett, Henrik Bjørnstad.
Mosjonsløpet var det andre løpet i tillegg til barneløpet som ikke gikk på tid. Her kunne deltakerne bruke så lang tid de ville på ruten fra Sarpsborg torg til Gamlebyen i Fredrikstad, som er 1.6 kilometer lang.
LES OGSÅ: Løpetid for ordførerne
Men det var hovedløpet "10 miles", altså en engelsk mil og staffetten, hvor flest stilte til start.
- Totalt har vi rundt 1.200 deltakere i dag. Rundt 600 på hovedløpet og litt over 500 på staffetten, opplyser Bjørnstad.
Bjørnland legger til at stor dugnadsånd har gjort at det er mulig å gjennomføre et slikt arrangement i Sarpsborg.
- Vi har et veldig godt samarbeid med Fredrikstad IF. Det er litt komplisert å lage et by til by løp som dette, men med godt og vel hundre frivillige i sving i dag så har vi klart det, sier han.
Topp 50 i landet av totalt 1.700 løp
Årets Glommaløp var et kombinert landløp og staffett. Til neste år kan det stå ny punkter på programmet.
- Glommaløpet skal være et artig løp. Og i Sarpsborg er det mange løpsentusiaster. Jeg tror folk synes det er moro å ha noe å trene mot, og å gjøre noe sosialt med jobben, for eksempel. I dag har vi hatt rundt ti forskjellige nasjoner til start, men de fleste er fra Østfold.
- Hva gjør dere videre nå mot neste år?
- Vi har truffet med et format som har blitt en suksess. Og herfra må vi fortsette å utvikle oss, skape nye ideer, men uten å gape for stort, påpeker han.
Hvordan har dere klart å øke så mye fra i fjor?
- Vi har vært flinke til å markedsføre oss på sosiale medier, noe vi begynte med i fjor høst. Dessuten er Glommaløpet et attraktivt landløp som har fått godt med omtale som en nykommer i flere løps-og trenings magasiner i Norge.
- Dere skriver på hjemmesiden deres at dette har ført dere inn på en "topp 50" liste?
- Ja, det er en liste over de 50 største løpene i Norge regnet ut ifra størrelse. Ettersom vi krysset tusengrensen i dag, så har jeg hørt at det har tatt oss inn på den listen, sier Bjørnstad stolt.
Kjetil Lorentzen jobber med mosjonsområdet i Norges Friidrettsforbund. Han sier det ikke per i dag finnes slike lister, men at Glommaløpet med 1.200 deltakere garantert er blant de største.
- I Norge regner vi med at det arrangereres cirka 1.700 løpsarrangementer i løpet av ett år. Ettersom det er mange forskjellige type løp er det vanskelig å utarbeide en rangeringsliste. Derimot har vi det som mål å få på plass slike lister i løpet av 2015.
- Glommaløpet hadde 1.200 deltakere i dag. Tror du det holder til å komme inn på en "topp 50" liste?
- Ja, absolutt, det er stort. Så det er jeg ganske sikker på, bekrefter Lorentzen overfor SA.
Klarte målsettingen
Sarpingen Pål Espen Hedin (47) er en aktiv mosjonist. Som tiodligere fotballspiller, har han byttet ut knotter med tykk løpesåle.Han var ikke i tvil om at Glommaløpet er et av årets høydepunkter.
- Jeg har løpt SA-løpet noen ganger før, og Birkebeineren to ganger. Dette var første gangen jeg løpte Glommaløpet, og det var en veldig god opplevelse.
- Jeg la opp som fotballspiller på grunn av skader, og nå som jeg driver med løping er det viktig å ha noe motiverende lokalt og trene mot. I dag var målet å løpe under 1 time og ti minutter på hovedløpet, og jeg tror det ble rundt 1 time og åtte minutter. Kjempefornøyd er jeg med det, fastslår han.