I helgen tok hun med hele det svenske landslaget på leir i Sarpsborg.Idretten det er snakk om er taido, en type kampsport som er stor i Sverige. Japan er på verdensbasis det ledende landet innen taido, med Sverige og Finland på plassene bak. Maria Tång er svensk mester fem år på rad og har en VM-bronse fra sist VM. Nå er EM i august det store målet for svenskene, og samlingen i helgen var den siste det svenske laget hadde før deres store mål.

- Etter denne samlingen skal utøverne trene for seg selv med sine respektive klubber. Det bør være noen EM-favoritter her, fortalte småskadde Henrik Jacobsen, som i stedet for trening fikk jobben med å hjelpe pressen.

Storfavoritt

Og en av disse favorittene er utvilsomt 30-årige Maria Tång, bosatt i Sarpsborg og snart også gift med en sarping. Jenta fra Uddevalla traff mannen i sitt liv fra Sarpsborg sånn omtrent på halvveien - i Strömstad.

Tång mener selv hun er storfavoritt, men det er ikke bare å bestille et EM-gull - du må prestere på topp akkurat når konkurransen pågår. Denne gangen skal 30-åringen velge en litt annen vei inn i et stort mesterskap enn det hun gjorde da hun vant VM-bronse. Hun skrev for øvrig historie med den bronsen. Det var første gang en svensk utøver vant en VM-medalje i taido.

- Jeg prøver mental trening til dette mesterskapet. Dette skal bli en artig opplevelse for meg, ikke en opplevelse som jeg hadde i VM. Jeg følte at jeg hadde dødsangst før jeg skulle konkurrere i VM. Aldri mer den opplevelsen, sa jeg da. Nå skal jeg gå inn og gi 100 prosent, ikke holde igjen et sekund. Jeg skal føle at uansett hvilken plassering det blir, skal jeg ha gitt alt, sier Tång.

Siste mesterskap

Grunnen til at hun er opptatt av å få en god opplevelse i EM, er at dette blir hennes siste mesterskap. Det er i hvert fall planen hennes, selv om mange tviler på om hun klarer å holde seg borte. Med jobb på Diakonhjemmet i Oslo, bosatt i Sarpsborg, snart giftermål, assistenttrener på landslaget og selv eliteutøver, så blir det lange dager.

- Jeg har gjort mye for svensk taido, og jeg legger ned så mye tid på dette. Nå vil jeg satse på jobben, og jeg vil gjerne instruere andre. Det skal bli gøy å gå videre i livet. Jeg skal uansett ha en pause etter EM, sier Tång.

Og muligheter til å instruere andre har hun så visst etter EM. Hun har allerede sagt ja til å instruere ungdommer i kickboksing og har fått tilbud om å bli hovedtrener for det svenske damelandslaget i taido.

- Jeg har ikke svart på det tilbudet ennå. Jeg skal svare i september, sier Tång.