Gå til sidens hovedinnhold

Ti måneder på sidelinja etter vold mot dommer

Artikkelen er over 8 år gammel

Borgar-spilleren som skallet og slo dommer Sebastian Mikalsen har både blitt utestengt fra fotballen i ti måneder og fått et forelegg på 8.000 kroner.

Episoden, som skjedde helt i slutten av august i en seriekamp mot Kråkerøy, har ført til at spilleren har fått dobbel straff.

Ingen kommentar

Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund har utestengt 24-åringen i ti måneder fra både konkurranser og trening. Utelukkelsen fra konkurranser må sågar sones i terminfestet kampsesong. Det vil si at han mister hele 2013 sesongen, og kanskje litt av 2014 sesongen. I tillegg har politiet ilagt ham et forenklet forelegg på 8.000 kroner for legemsfornærmelse.

– Dette er en standard bøtesats for legemsfornærmelse, sier jurist Camilla Mordt hos politiet i Fredrikstad.

Borgar-spilleren ønsker ikke å kommentere saken overfor SA, men sier at han har en advokat til å se på den, og at han ikke har bestemt seg for om han skal anke eller ikke. Den fornærmede dommeren, mossingen Sebastian Mikalsen, ønsker heller ikke å kommentere dommene overfor SA utover at han tar dem til etterretning.

Skallet og slått

Det var i 4. divisjonsoppgjøret mellom Borgar og Kråkerøy saken oppsto. I saksdokumentene går det fram at Borgar-spilleren forsøkte å skalle til dommeren og av den grunn fikk rødt kort. En medspiller trakk 24-åringen vekk fra dommeren, men han vred seg løs og slo dommeren med nedre del av hånden i ansiktet.

Dommer Sebastian Mikalsen valgte å politianmelde forholdet i tillegg til at det ble rapportert til fotballkretsen.

– Både en politimann som selv spilte kampen og dommerkolleger, har anbefalt meg å anmelde saken. Dette har med vår trygghet som dommere å gjøre. Ved å politianmelde saken kan det settes fokus på og kanskje få slutt på noe som kan være et økende problem for oss, sa Mikalsen til SA i begynnelsen av september.

– Det er spesielt og uvanlig å motta en anmeldelse som involverer en dommer og en spiller på en fotballbane.

Slik kommenterte politiførstebetjent Jan Andreassen anmeldelsen. Resultatet av politiets behandling er et forelegg på 8.000 kroner for legemsfornærmelse. Borgar-spilleren hadde i går ikke bestemt seg for om han skulle vedta forelegget.

Viser til Borg-sak

Når doms- og sanksjonsutvalget skal fastsette lengden på utestengelsen, viser de blant annet til saken fra september 2011 der en spiller fra Borg SK slo dommeren i ansiktet med knyttet hånd. Det skjedde under en seriekamp mot Begby. Han ble også utestengt i ti måneder fra trening og konkurranser, men i den dommen var det ikke presisert at utestengelsen fra konkurranser skulle skje i terminfestet kampsesong. Han ble heller ikke politianmeldt.

I saken mot Borgar-spilleren understrekes det i skjerpende retning at den voldelige og uhøviske opptreden var rettet mot dommer, og viktigheten av å verne dommerens integritet og autoritet som kampleder.