Gå til sidens hovedinnhold

Tradisjonelt samarbeid i ny drakt

Artikkelen er over 16 år gammel

16 lag med 13- og 14-åringer kommer til Sarpsborg i helgen. De skal delta i det arrangørene kaller verdens første turnering der det spilles både fotball og bandy i samme cup.

Og arrangørene heter FK Sparta Sarpsborg og Sarpsborg Bandyklubb. Takket være et godt samarbeid mellom de to klubbene, vil Sparta Amfi og Sparta Sarpsborgs kunstgressbane på Brevik i helgen huse 16 lag som gjør opp om sammenlagtseieren i fotball- og bandyturneringen.

- De som gjør det best sammenlagt innledningsvis i både bandy og fotball, møtes i sluttspill søndag ettermiddag. I semifinalene, finalen og bronsefinalen spiller vi kun bandy, forteller Cato Thalberg i Sarpsborg Bandyklubb til SA.

Tradisjonell kombinasjon

Daglig leder Tor Ivar Pettersen i FK Sparta Sarpsborg er også engasjert på ledersiden i Sarpsborg Bandyklubb. Han forteller at både Norges Fotballforbund og Norges Bandyforbund oppfordrer unge idrettsutøvere til allsidighet.

- Altfor ofte hører vi om trenere i enkeltidretter som ber ungdommen velge idrett i ung alder. Jeg mener det for eksempel er fullt mulig å drive med to idretter helt til du er 16-17 år. Når du skifter fra ungdomsskole til videregående skole, er det naturlig å foreta et valg, ikke før. Dette gjelder selvfølgelig primært de som virkelig satser på idretten, sier Pettersen til SA.

Kombinasjonen fotball og bandy har sterke bånd, historisk sett. Tidligere var det helt vanlig at landets beste fotballspillere spilte bandy om vinteren, og vice versa. Vi har sågar en rekke profiler opp gjennom årene som har landskamper i begge idretter. I Sarpsborg var jo da også bandyhegemoniet samlet i Sarpsborg Fotballklubb helt til bandyfolket brøt ut og startet sin egen klubb i 1989.

Oppsikt i Sverige

FK Sparta Sarpsborg og SBKs "kombinasjonsturnering" har vakt en viss oppsikt i bandykretser. Blant annet hadde det svenske bandyforbundet en artikkel om cupen liggende på sin internettside i flere dager. Oppmerksomheten har også ført til at det kommer et lag fra Sverige i helgen; Jönköping BK.

- Totalt deltar 16 lag i Postbanken Sarpsborg Cup. To av disse lagene er rene jentelag fra Røa, og de deltar i turneringen på litt spesielle vilkår, forklarer Cato Thalberg.

Det er nevnte Thalberg som er idémakeren bak helgens cup. Sammen med Tor Ivar Pettersen håper han cupen blir en årlig sak.

- Ja, vi satser på at vi hver høst kan arrangere en turnering der lagene spiller både bandy og fotball, avslutter Tor Ivar Pettersen.