Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha skitunnel i Sarpsborg

Artikkelen er over 14 år gammel

Idrettsrådet i Sarpsborg ønsker seg en skitunnel slik de har i svenske Torsby.

I den kommunale anleggsplanen er det beskrevet konkrete prosjekter fram til 2008. Fra 2009-2016 er det også laget en plan for utviklingen av anlegg i kommunen, men disse planene er mindre konkrete og ikke prioriterte.

Planlagt skitunnel

I den siste delen av anleggsplanen er det planlagt en skitunnel. Det er ikke bestemt hvor stor den blir, hvor den skal ligge eller satt av midler til tunnelen.

Skitunnelen i Torsby kostet 55 millioner kroner og er 1,3 kilometer lang. Men i Finland har de mange forskjellige utgaver av skitunneler, og der har de bygd flere til rundt 20 millioner kroner.

- Vi ønsker et fyrtårn i Sarpsborg. Noe som gjør at man stanser i byen og ikke bare kjører forbi. Et slikt anlegg kan bli verdifullt for folk på hele Østlandet, og da snakker vi om mange mennesker, sier Kjell Einar Andersen, daglig leder i Idrettsrådet.

Han mener Østfold er et riktig sted for et slikt anlegg, som kan benyttes både av privatpersoner og organisert idrett.

Brukes hele året

Han vil spesielt arbeide opp mot turistnæringen og kommunen i forbindelse med tunnelplanene.

- Jeg tror dette kan trekke folk til byen. Og det kan bli et populært anlegg å bruke. En slik tunnel kan brukes mange måneder i året - kanskje hele året. Kunstsnøanleggene i fylket har begrenset brukstid i løpet av året. en tunnel har ikke det, sier Andersen.

Idrettsrådet skal snart til Torsby i Sverige på befaring for å se på anlegget der.

Skifolket begeistret

- Vi vet lite om detaljene i dette ennå. Det er mye vi må se på. Men jeg vet at skifolket i kommunen vår er veldig begeistret for disse planene. Et viktig moment her blir å se på en vettug miljømessig og økonomisk bruk av energien som blir til overs ved produksjon av kulde. Den bør brukes til noe, sier Kjell Einar Andersen. Både på Meråker og på Øyer er det også planer om å oppføre en helårs skitunnel. Kjell Einar Andersen tror ikke disse vil bli konkurrenter til et eventuelt anlegg i Sarpsborg.

- Det bor mange mennesker rundt Oslo som vi vil nå. Denne tunnelen kan bli et fint anlegg til tusenårsjubileet til Sarpsborg i 2016, tror Kjell Einar Andersen.

Bør vi få skitunnel i Sarpsborg? Diskuter