Gå til sidens hovedinnhold

Sports Club Sarpsborg - en universell gledesspreder

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange av oss godt voksne finner stor tilfredshet i å ha et slikt fint treningssenter å gå til. Vi har mye fritid som godt kan benyttes til å holde våre lett skrukkete legemer i shipshape stand. Det sosiale aspektet ved et senter som SCS kan ikke overvurderes. Dermed er det enkelt å istemme - ja, slik er det.

Det var spennende å lese SA fra fredag 6. november. Med store bokstaver kunne man lese at «Sarpsborg kommune søkte om, og fikk, 350.000 kroner fra Fylkesmannen til å satse på byens seniorer». Målgruppen ble angitt å være Kulturskolen og Sarpsborg seniorskole.

Jeg håper ingen har glemt dette andre kjempeflotte tilbudet i Østre bydel, som favner både juniorer og seniorer. I et tidligere leserinnlegg kalte en annen skribent Sports Club Sarpsborg for «det sosiale midtpunktet i østre bydel», med sitt mangfoldige og velkomponerte treningstilbud. Så absolutt for oss eldre, men også for den yngre garde med sine større ambisjoner for fremtiden. Greåker Bulldogs er ofte innom senteret for alternative treningsøkter. Spartas iskrigere og sykkellaget Rynkeby har vært der. Vi ser også andre av de unge og lovende, uten å nevne navn, men «bakkeløp» kan være et hint.

Les også

Nå har det kommet krav om både tvangssalg og erstatning i SA-bygget

Hvorfor skriver jeg dette? Fordi jeg ønsker å kunne fortsette å trives i disse vennlige og uformelle omgivelsene, uten å ha noe utkastelsesspøkelse hengende og sveve under taket. Kjære Sarpsborg kommune - dere og byggesaksavdelingen sitter på løsningen til denne truselen. Så fint om dere er behjelpelig med løsninger som ivaretar grunnleggende krav og sikrer fortsatt drift!

Så litt om hvorfor et treningssenter - lokalisert i Østre bydel - kan bli omtalt som «universell». Betegnelsen er jo kledelig ubeskjeden.

Les også

Kommunen må betale treningssenteret 80.000 kr

Årsaken ligger i ett av de første innspillene fra kommunen etter flyttingen i 2011. Brevet er datert 26. januar 2012. Etter en del brevveksling om flyttingen og offentlige tillatelser, skriver kommunen at « I henhold til tegninger og brev fra Arbeidstilsynet kan det se ut til at lokalene ikke er «helt» universelt utformet. Vi ønsker derfor en redegjørelse for den universelle utforming av treningssenteret.»

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg, har noen av oss jobbet en del med avvik. Avvik er altså manglende samsvar med bestemmelser i HMS-lovgivningen. For at mottakeren av rapporten skal få forståelse av hva avviket gjelder, må det identifiseres og beskrives grundig i forhold til hva overtredelsen gjelder og hvor det er hjemlet (paragraf og punkt i hvilken bestemmelse).

Les også

Sports Club Sarpsborg - et hyggelig treningssenter eller et kriminelt foretak?

Beskrivelsen «ikke ‘helt’ universelt utformet» kan romme både alt og ingenting. Den sier lite om hvilke tiltak kommunen har tenkt seg, eller hva som avviker fra bestemmelsene.

SCS gjorde jo noen forsøk på å imøtekomme beskrivelsen, så langt som fantasien strakk til. Trappeheisen fra grunnplan og opp til apparatrommet er en følge av dette. Arbeidstilsynet sa seg etterhvert fornøyd med ventilasjonsanlegg (brev datert 21.05.2012) og ba om bekreftelse når trappeheis var montert. Denne bekreftelsen ble sendt 15.10.2012.

Les også

Kommunen øker presset mot de ulovlige lokalene i SA-bygget

Men i mellomtiden la kommunen bredsiden til. I brev datert 2.11.2012 står følgende avsnitt «I henhold til opplysninger innkommet i brannotat - samt en nærmere vurdering av tiltaket, finner kommunen at brannkonsept med prosjektering og utførelse ikke kan plasseres i tiltaksklasse 1, men vil være arbeider som må plasseres i tiltaksklasse 2 eller 3. Viser til Veiledning om byggesak § 9-4.»

Ett eksempel fra brann-notatet er at risikoklassen må heves fordi publikum antas å ha ubegrenset tilgang til senteret, uavhengig av åpningstider. Men det er ikke slik SCS fungerer. Senteret har fast betjening, og er åpent for medlemmene i åpningstiden. Det er ikke lov å overnatte i treningslokalene.

Les også

– Sports Club Sarpsborg er det sosiale midtpunktet i østre bydel

Vi befinner oss fortsatt i et byggverk som har vært benyttet av både Vinmonopolet og Sarpsborg Arbeiderblad, og hvor kommunen nå krever mer eller mindre total ombygging. Men det er ikke fremsatt noen konkrete argumenter for hvorfor klassene må endres i forhold til hva som gjaldt for tidligere brukere. Kun at det er «vurdert». De sterkt økede kravene er henvist hjemlet i en Veiledning, som kun beskriver hva kravene innebærer. Ikke hvordan de har fremkommet. Det er fristende å etterspørre konkrete avklaringer. For det er store og alvorlige endringer som kreves, og da må de være både rettmessige og målrettede.

Det er forstemmende å få inntrykk av at kommunen slik kan velge hvem som skal slippe «lett» unna, og hvem som får mot seg omfattende og kostbare krav, med det samme hjemmelsgrunnlaget. I fine taler snakkes om likhet for loven, og at nye bestemmelser ikke kan gis tilbakevirkende kraft. Men en ting er teori, praksis er tydeligvis en annen.

Les også

Det er fortsatt lov å snu

Min sympati går til eierne og driverne av Sports Club Sarpsborg. Det ser ikke ut som om det skal være enkelt å fortsette å drive treningssenteret etter den interne flyttingen i SA-bygget. Senest 7. november kom det nok en bredside på SAs nettavis fra myndighetene og andre, rettet mot treningssenterets fortsatte eksistens.

Jeg skulle så gjerne vite at jeg kan fortsette å holde meg i god form på SCS. Som noen av oss sier til hverandre - gamlehjem er ikke noe for oss så lenge som vi har SCS! Men da må kommunen ta til følge anmodningen fra en annen skribent («Det er fortsatt lov å snu»), og behandle Sports Club Sarpsborg som et kjært medlem blant byens virksomheter.

Les også

Sports Club Sarpsborg - et sted for kropp og sjel

Les også

Tangen går til rettssak mot kommunen – har med seg alle ansatte

Les også

Skuffet etter politikernes vedtak om å tvangsstenge treningssenteret: – Det er 2035 tapere her

Les også

40–50 personer demonstrerte utenfor rådhuset: – Vi støtter familien Tangen, la Sports Club Sarpsborg leve

Les også

Vedtok å stenge Sports Club Sarpsborg med tvang

Les også

Leder i kommunen om Tangen: - Dette er uakseptable anklager mot kommuneansatte

Kommentarer til denne saken