Nå reises «Genesis» i Østre bydel

JUBILEUMSKUNSTNER: Finn Eirik Modahl foran «Genesis», som nå settes opp på St. Marie plass.

JUBILEUMSKUNSTNER: Finn Eirik Modahl foran «Genesis», som nå settes opp på St. Marie plass. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Dette er uken for å reise skulpturer i Sarpsborg sentrum. Nå monteres «Genesis» på St. Marie plass i Østre bydel.

DEL

I parken som tidligere gikk under navnet Skoleparken, monteres nå Sarpsborgs tusenårsskulptur, «Genesis». Olav den hellige og vann er inspirasjonskildene bak kunstverket som nå monteres på St. Maries plass. Skulpturen speiler menneskene og samfunnet i materialene vann og speilstål. Et sirkulært vannbasseng skal kommunisere med selve skulpturen, som er 4,5 meter høy og forestiller den unge Olav.

Tidligere denne uken ble to nye skulpturer montert i gågata.

Kunstverket skal invitere til kommunikasjon, være en positiv identitetsskaper, gjøre folket stolt over byen sin og trekke mennesker utenfra til plassen for å få en ny og stor kunstopplevelse.

Genesis i Skoleparken

Genesis i Skoleparken Foto:

– Jeg valgte å ta utgangspunkt i et nåtidens ungt menneske, et menneske som er født i vår tid med store potensialer og ambisiøse  mål for framtiden. En som alle kan speile seg selv inn i, forklarerte kunstneren bak skulpturen, Finn-Eirik Modahl, overfor Sarpsborg Arbeiderblad i fjor.

Konkurranse

I forbindelse med tusenårsjubileet mottok Sarpsborg kommune en gave på fem millioner fra Sparebankstiftelsen DNB til en jubileumsskulptur.

Tre utkast ble presentert for juryering etter lukket konkurranse. I juryen satt Sindre Martinsen-Evje (ordfører), Marit Kildedal (politiker), Svein Larsen (politiker), Birthe Marie Løveid (bildekunstner og kunstkonsulent) og Viel Bjerkeset Andersen (bildekunstner og kunstkonsulent). Finn Eirik Modals kunstprosjekt «Genesis» svarte best på utfordringen og ble kåret til vinner av en enstemmig jury.

Genesis i Skoleparken

Genesis i Skoleparken Foto:

Juryens valg har i møtt mye kritikk, men også fått en del ros. Snart kan altså Sarpsborgs befolkning ta det endelige resultatet i øyensyn og gjøre seg opp sin egen mening.

Foreløpig er skulpturen kledd i plast. Det vil den være fram til 29. juli. Da skal den høytidelige avdukingen skje.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken