Gründerne mener Sarpsborg er en et ypperlig sted å starte opp bedrift.

– Sarpsborg er en perfekt by å starte opp firma i. Det er nærme E6, så du har en fin åre til veldig mange steder i Norge og Sverige. Det er også et godt miljø for å vokse i som firma, sier Marius Geitle, som er fra Kongsberg og bor i Halden.

– Sarpsborg er en vakker by med hyggelige mennesker og et godt miljø. Jeg synes også at Sarpsborg trenger å vokse som et teknologisk sentrum, sier Jasarevic, som er glad for å starte opp bedrift i hjembyen sin.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Skape nye arbeidsplasser

– Jeg håper at når folk tenker på Future Then, så tenker de også på Sarpsborg. Her skal vi ha hovedkvarteret vårt, og vi ønsker å bygge opp miljøet her. Det er så trist når flinke folk flytter til andre steder for å jobbe i andre firmaer. Vi skal være her og bygge et stort firma, sier Jasarevic.

Det er så trist når flinke folk flytter til andre steder for å jobbe i andre firmaer

Haris Jasarevic, gründer

Future Then tilbyr løsninger innen kunstig intelligens og automatisering.

Kort fortalt lager de dataprogrammer som forteller hva som kan skje i framtiden, og hva som har skjedd i fortiden.

– Er det spådom dere driver med?

– Det er ikke spådom; Det er ikke magi, humrer Geitle før Jasarevic fullfører setningen:

– Bare ren, hard matematikk.

Jobb rett fra videregående

Gründerne møttes for cirka ti år siden. Geitle har programmert siden han var «veldig ung», og fikk jobb som programmerer rett fra videregående.

I 2018 ble Jasarevic kåret til «Norges industrihelt» i en alder av 25 år. Det var NTI, én av Europas største leverandører av digitale teknologi- og informasjonstjenester for aktører i bygg, design og industri, som stod bak kåringen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

– Vi traff hverandre veldig godt på kompetanseområdene våre, så vi jobber godt sammen, sier Jasarevic.

Går i pluss fra første år

Gründerne ser at regnskapet kommer til å gå i pluss allerede i år i oppstartsåret.

– Fokuset vårt nå framover er å reinvestere alt av overskudd inn i vekst. Nå er vi fire ansatte – kun Haris og meg på eiersiden – og vi kommer til å trenge flere utover høsten og på nyåret, forteller Geitle.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Gründerne sier det er flere og flere bedrifter som bruker kunstig intelligens til å løse mange, spennende oppgaver.

– Problemet er ofte at man ender opp med å låse seg litt til hvordan man pleier å løse en oppgave manuelt når man har utviklet en programvare. Vår store fordel er at vi har bygd opp det vi driver med fra bunnen av for å utnytte det fulle potensialet til kunstig intelligens, sier Geitle.

Var vågale

Å starte et firma var noe gründerne tenkte nøye gjennom før de gjorde det.

– Vi har vært vågale. Det er jo tøft å gjøre dette. Men vi er også veldig forsiktige, så vi veide opp alle alternativene. Vi så på hva som kan skje dersom ulike hendelser inntraff. Så vi ville ikke startet firma hvis vi ikke var hundre prosent sikre på at dette ville gå veldig bra, sier Jasarevic.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

– Mye av grunnlaget for hvordan vi driver dette, er at vi ikke er et firma som har investert mye penger og er avhengige av å få in mye profitt på x antall år for å unngå å gå konkurs. Alle valgene vi tar handler om at vi skal være et robust firma. Vi skal være en god og trygg samarbeidspartner for våre kunder, sier Geitle.