På 1800-tallet spyttet verken arbeidsfolk eller de mer kondisjonerte i norske byer i glasset. Det hele toppet seg mellom 1830- og 1840. Da tyllet hver voksen innbygger i seg i snitt 13 liter ren alkohol i året i form av brennevin.
Det var for menn som oftest hevet sine glass og svingte sine beger. De store drikkedagene var lørdag og mandag. Lørdag var lønningsdag, og mandag ble det drukket for å bli herdet til en har arbeidsuke. Det siste resulterte i betegnelsen blåmandag.
Etter hvert kom det reguleringer i alkoholsalget, og siden også brennevinsforbud. Men å opprettholde det var intet handelspolitisk sjakktrekk. Frankrike, Spania og Portugal var blant dem som truet med handelsboikott dersom det ble innført restriksjoner i alkoholsalget. Etter harde forhandlinger ble man enige om en løsning der nordmenn kunne bestille vin direkte fra et sentralt monopol. Det skjedde 30 november 1922. Brennevinsforbudet ble dog ikke opphevet før i 1926.
100 år med Vinmonopolet – fra brennevinsforbud til 118 millioner liter i året
Lysere og lettere tider
I løpet av hundre år har det skjedd mye med både utvalget på polet, livsmønstre, mentalitet og forbruk.
Thomas André Karlsen har kun vært med på polferden i 15 år. De siste fem som butikksjef ved utsalget i Amfi Borg. Men også han har sett en betydelig endring i kundenes handlemønster.
– Vi har sett en klar dreining de siste årene. I dag kjøper folk lysere og lettere produkter. Det har blitt mer og mer populært med hvitvin, rosévin og musserende vin, forklarer Karlsen. Som på jubileumsdagen serverer marsipankake og alkoholfritt sprudlevann.
Fakta om Vinmonopolet
- Vinmonopolet ble opprettet i 1922
- Å begrense skadevirkningene av alkohol har vært kjernen i Vinmonopolets virksomhet siden opprettelsen.
- Vinmonopolet har enerett på salg av brennevin, vin og strekøl til forbruker og er et heleid statlig aksjeselskap underlagt Helse- og omsorgsdepartementet
- 340 butikker
- 660 leverandører
- 30.000 produkter
- 1.900 ansatte
- Totalt ble alder kontrollert nesten 5,2 millioner ganger i 2021
- 118,4 millioner liter ble solgt i 2021
Veldig bra utvalg
Butikken på Amfi Borg har eksistert i seks år, og var en suksess fra første stund. Under pandemien var trafikken ekstremt stor, men også etter at svenskehandelen gjenoppsto, blir det kvittert ut betydelige mengder med festdrikk fra nevnte butikk. I år nærmere 450.000 liter. Hvilket er omtrent dobbelt så mye som ved Vinmonopolets andre butikk i Sarpsborg (Storbyen), og også ganske mye mer enn i 2019 – året før pandemien. Da var tallet 319.000 liter.
Gjennom hundre års drift har utvalget i Vinmonopolets hyller vokst jevnt og trutt. I dag er bredden i sortimentet formidabel, og om det du er ute etter ikke er hyllevare i din butikk, er det bare å bestille. Deretter kan du hente ut varene i det utsalget du selv ønsker.
Mona Varga fra Årum er blant dem som bruker å legge sine innkjøp av vin og andre sterkvarer til butikken i nevnte kjøpesenter.
– Butikken er lett tilgjengelig med mange parkeringsplasser som ikke er avgiftsbelagte. Selv er jeg interessert i ulike akevitt-typer. På 80-tallet var det rundt 30 typer i Vinmonopolets sortiment. Nå er det over 300 akevitt-varianter å velge på, forklarer Varga før hun fortsetter sin jakt på den perfekte drikken til årets julemiddag.
