I TV-programmet Debatten intervjuet Solvang flere som sliter med å få endene til å møtes. Da de fortalte om at de ikke hadde råd til mat, gjorde det sterkt inntrykk på seere og programlederen.

Det merker de lokale matbutikkene nå. Urdal og de andre ansatte ved Coop Hafslundsøy, forteller at det er flere som kjøper med seg en ekstra matvare eller to som legges i kurven til «Sammen for Østfold».

Denne maten blir igjen gitt videre til sarpinger som må prioritere mellom mat og regninger.

Rørt av tårer på TV

Å se den erfarne journalisten og programlederen tørke en tåre er ikke dagligdags. Solvang svarer selv til Sarpsborg Arbeiderblad at han forsøker å holde seg nøytral uansett hva som diskuteres.

– I utgangspunktet forsøker jeg alltid å legge til side egne følelser i Debatten, men denne gangen ble det litt for mye. Etter å ha sett Renate, Cathrine og Amalie i øynene mens de fortalte om den vanskelige hverdagen, ble det overveldende at det de snakket om er helt sant og virkelig da jeg som neste punkt skulle fortelle om pågangen på Matsentralen og Frelsesarmeen. Jeg ønsker ikke at jeg eller mine følelser skal få fokus, det er journalistikken som er viktig for meg, men akkurat i dette tilfellet virker det som at det har utløst noe veldig positivt at jeg slet litt med å holde tårene tilbake, sier Solvang.

Se video av Solvang som kjemper mot tårene under:

Effekten kom med en gang.

– Vi merker at folk er mer bevisste på pris når de handler. Likevel er det nok flere som tenker at de kan gi litt. Nå er det mer i kurven med mat som skal gis bort enn det har vært tidligere, bekrefter Urdal.

Vanlige mennesker sliter mer

Matbutikken bekrefter at folk flest har slanket matbudsjettet. Vi velger billigere varianter og sparer der vi kan når vi handler. Det gjelder ikke bare en eller to grupper med mennesker, men de aller fleste kundene i butikken.

– Når vi priser ned noe til 40 prosent så blir nesten alt solgt. I tillegg selger vi mye av serien til Xtra, bekrefter butikksjefen.

Egg, billig pålegg og gårsdagens brød er blitt mye mer populært. Solvang roser frivilligheten og givergleden, men poengterer at det er tøft å se at stadig flere trenger hjelp.

– Det føles faktisk veldig rart at jeg kan ha bidratt til å utløse flere måltider gjennom matsentralen. Jeg er umåtelig imponert over og veldig takknemlig for den innsatsen alle frivillige gjør overfor folk som trenger hjelp, samtidig syns jeg det er skammelig at vanlige mennesker i Norge skal være avhengig av veldedighet for å overleve. Så jeg håper utfallet av dette til slutt blir at færre må bero på andres hjertevarme for å få et verdig liv, avslutter han.