Det ferske Østfold-barometeret viser at Ap igjen er fylkets største parti, og kan komme til å kapre Høyres tredjemandat. Dermed stiger spenningen i Østfold-valget. Barometeret, som Sentio har utarbeidet for SA og de andre Amedia-avisene i Østfold, viser at Høyre faller kraftig mens Ap styrker posisjonen noe.

Selv om mandatfordelingen er like stabil som den har vært over lang tid, er Ap nå nærmere et fjerdemandat enn på lenge, mens Høyres tredjemandat er mer utsatt.

Rødgrønt potensial

Østfold er historisk sett en Arbeiderparti-bastion, men meningsmålingene har de siste månedene vist at Høyre ligger an til å kapre posisjonen som det største partiet i fylket.

Mobil: Se grafikk her.

Nå har situasjonen jevnet seg ut. Ap er igjen størst, om enn hårfint, men styrker posisjonen samtidig som Høyre faller.

At også Sp ser ut til å øke sin oppslutning, gjør at de rødgrønne samlet sett styrker sin posisjon i Østfold til tross for at SV går noe tilbake fra mai-målingen. Sarpingen Per Inge Bjerknes (Sp) er en utfordrer å regne med i kampen for utjevningsmandatet.

Bakgrunnstallene i undersøkelsen tyder på at særlig Høyre, men også Ap kaprer mange sofavelgere. Samtidig har Ap og SV et stort antall tidligere velgere som sitter på gjerdet.

Førstelektor og statsviter Geir C. Tufte ved Høgskolen i Østfold peker på at dette viser at det er potensial for fortsatt framgang for de rødgrønne til tross for regjeringsslitasjen.

– Ap har tradisjon for å hente inn mange stemmer fra usikre velgere, og velgere som er på vandring mellom blokkene, sier han.

Viktig å unngå tabber

Men Tufte mener at også Frp har fått et såpass velsmurt partiapparat at de kan være kapable til å stige ytterligere fram mot valget. Partiet noterer seg for årsbeste i Østfold på denne målingen, og virker sikre på å få inn to på Østfoldbenken.

For Høyres del mener forskeren det blir viktig å unngå tabber i løpet av valgkampen.

– Høyre har klart seg bra ved å sitte ganske mye i ro hittil. De har ikke satt så mange av sakene sine på dagsordenen, sier Tufte, og mener Høyres framgang i stor grad kan forklares med slitasjen på dagens regjering.

– Høyre har sittet i ly for oppmerksomheten som har vært i mediene på alt som er galt, og som regjeringen får skylda for, sier han.

Mindre lojale velgere

Geir C. Tufte er klar på at utviklingen gjennom de siste ukene av valgkampen vil avgjøre hvordan Østfoldbenken blir seende ut.

– Dette er noe som har endret seg veldig de siste 20-30 årene. Tidligere var folk langt mer lojale til sine partier enn hva tilfellet er i dag. Valgkampen har fått mye større betydning enn før og partistrategene har en viktig jobb for å få fram sine viktigste saker de siste ukene, mener Tufte.

Fornøyd til tross for tilbakegang

Høyre faller markant på Sentios Østfold-måling, men listetopp Ingjerd Schou (H) mener likevel målingen er gledelig.

– Hvis du er Høyre-sympatisør og misfornøyd med en måling i Østfold der vi er oppunder 30 prosent, har du ikke vært med særlig lenge, smiler hun, og viser til at hun selv har opplevd meningsmålinger på 10-tallet i Østfold.

Les mer om det ferske partibarometeret, lørdagens SA. Der finner du reaksjoner fra flere politikere og ikke minst; mer om kampen om utjevningsmandatet.

Du får også SA som e-avis.